Planul generalului Averescu

Autor: Catalin Fudulu 26.01.2007
Infrangerea de la Turtucaia (5 septembrie 1916) a determinat cresterea nelinistii populatiei si demoralizarea armatei romane. Pentru indreptarea acestei stari de fapt, Marele Cartier General (MCG) l-a inlocuit, la 7 septembrie 1916, pe generalul Mihail Aslan, comandantul Armatei a III-a, cu generalul Alexandru Averescu. Regele Ferdinand a convocat un Consiliu de razboi la Peris (jud. Ilfov), la 15 septembrie 1916, avandu-i ca invitati pe premierul Ion I.C. Bratianu si pe generalii Dumitru Iliescu, Ioan Culcer, Alexandru Averescu si Constantin Presan. Participantii au hotarat, printre altele, ca generalul Averescu sa atace in directia Bulgariei, conducand Grupul armatelor de Sud, compus din Armata a III-a (comandata de generalul Gheorghe Valeanu) si Armata de Dobrogea, condusa de generalul rus Andrei M. Zai oncikovski.
Generalul Averescu a realizat un plan de operatii care se baza pe un atac frontal si o miscare de invaluire peste Dunare in dreptul localitatii Flamanda, unde fluviul avea o latime de numai 900 m. Reusita acestui plan ar fi dus la infrangerea Armatei a III-a bulgare si a trupelor germane care luptau in nord-estul Bulgariei. Fortarea Dunarii a inceput la 1 octombrie 1916, ora 3.30 a.m, cu o divizie de cavalerie si diviziile 10, 16, 18, 21 si 22 infanterie. Navele inamice si minele de curent au fost blocate printr-un baraj la Tabanu. Podul a fost aparat contra aeroplanelor inamice cu ajutorul a doua baterii de tunuri antiaeriene, iar la Gostinu au fost amplasate alte doua baterii pentru a actiona impotriva vaselor dusmane. Divizia 10 Infanterie, comandata de generalul Arthur Vaitoianu, a trecut Dunarea in ambarcatiuni, urmata de Divizia 21 Infanterie. Batalionul de pontonieri, comandat de lt.col Popovici, a inceput la 5.00 a.m construirea podului, finalizandu-l la 7.00 p.m. Au fost ocupate localitatile Slivopole, Kaia Mahle, Babovo si Riahovo. Succesul parea facil.
Apele Dunarii au inundat insa capul de pod. Doua coloane germano-bulgare, trimise de maresalul von Mackensen dinspre Ruse si Turtucaia, au atacat trupele romane. Avioanele inamice si monitoarele Barsch, Bodrog K?r?s si Viza au distrus podul pe o lungime de 50 m. Generalul Averescu a suspendat actiunea, la 2 octombrie 1916, iar peste numai o zi, MCG a ordonat incetarea operatiunii, despre care generalul Tosev, comandantul Armatei a III-a bulgare, a mentionat in memoriile sale ca a bagat, in prima ei faza, groaza in bulgari.