Autogazul si extinderea agresiva au adus la Butan Gas afaceri de 56 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu 26.01.2007
Butan Gas Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala a gazului petrolier lichefiat (GPL), a inregistrat la sfarsitul anului trecut o cifra de afaceri de 55,6 milioane de euro, in crestere cu 28% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005. Profitul companiei a ajuns la 1,5 milioane de euro, cu 36% mai mult fata de 2005.
"Cresterile se datoreaza cresterii pietei pe anumite segmente, dar si unei politici mai agresive de marketing si extinderii retelei de distributie", a declarat Florin Preda, directorul general al companiei.
Butan Gas Romania este filiala locala a grupului italian Butan Gas, controlat de omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, considerat a fi cel mai bogat roman, potrivit topului redactat de revista Capital.
Piata de profil este alcatuita din trei segmente, si anume aragaz (butelii), micul vrac si autogaz (GPL auto). Potrivit reprezentantului companiei, pe segmentele de butelii si de micul vrac piata a inregistrat anul trecut o stationare, singurul segment care a inregistrat o crestere de 10% fiind cel de autogaz.
Pentru anul acesta compania estimeaza o cifra de afaceri de 67 de milioane de euro si un profit net in valoare de 2,7 milioane de euro, cresteri rezultate mai ales din planurile de extindere a retelei.
"Pentru 2007 avem un plan de investitii in valoare de 9,5 milioane de euro, fonduri care vor fi alocate in doua directii de dezvoltare. In primul rand, dorim sa extindem reteaua actuala, sa investim in logistica, dar si in depozitare si transport. Pe de alta parte, o parte din fonduri se vor indrepta inspre realizarea unui terminal marin la Marea Neagra, proiect care ar putea fi finalizat in 2008", a mai precizat Preda.
Potrivit informatiilor furnizate de companie, prin cele trei canale de distributie aceasta deserveste un numar de aproximativ 10.000 de clienti.
Anul trecut Butan Gas Romania a avut o cota de piata de 6% pe segmental de butelii, de 40% pe micul vrac si o pondere de 16% in ceea ce priveste vanzarile de autogaz. Pana in 2010 compania prevede cresterea cotelor de piata pe fiecare segment pe care este prezenta. Astfel, in urmatorii trei ani, compania estimeaza ca pe segmentul de butelii va avea o cota de piata de 17%, pe micul vrac va avea 43%, iar pentru autogaz cota de piata a operatorului ar urma sa ajunga in intervalul de timp analizat pana la 22%.
Actionarul majoritar al companiei este Butan Gas Spa Milano, care detine o participatie de peste 90%. Pachete minoritare sunt detinute de catre Propan Gas AG Viena si Eurofina Romania. Petrom detine un pachet de aproximativ 6% din actiunile companiei, reducandu-si astfel participatia de la nivelul de 8% detinut in urma cu un an.
Piata locala de GPL este controlata de cinci mari companii, si anume Shell Gas Romania, Petrom, Butan Gas, Rompetrol Gas si Crimbo Gas. Petrom, cea mai mare companie din Romania, detine un pachet de 45% din Shell Gas Romania.
Grupul Butan Gas are operatiuni in 10 tari si a fost fondat in 1948 de catre Iosif Constantin Dragan, presedinte si proprietar al grupului.