Ecolor are 3 milioane de euro pentru dublarea productiei sub brand Ikea

Autor: Anca Rif, ZF Transilvania 19.01.2007
Compania clujeana Ecolor, producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez Ikea, si-a bugetat pentru acest an investitii de aproximativ 3 milioane de euro pentru extinderea fabricii de mobila si achizitia de noi utilaje.
"Anul acesta vom extinde capacitatile de productie cu inca 10.000 de metri patrati, deoarece cererea de mobilier este in crestere pe piata externa. Bazat pe prognoza comenzilor pe 2007 vom dubla productia si, in plus, ca urmare a acestei dezvoltari, anul acesta vom ajunge la 200 de angajati, cu 50 mai multi decat in prezent", a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Puscasu, director general Ecolor. Potrivit acestuia, in prezent fabrica din comuna clujeana Jucu are o suprafata totala de aproximativ 10.400 de metri patrati.
Ecolor produce pentru Ikea trei modele de mobilier, iar in 2007 firma va produce aceleasi repere, doar ca in cantitati mai mari. "In acest moment, singura noastra problema este generata de sursele de aprovizionare pentru PAL si MDF, care sunt limitate in Romania. Kronospan Sebes, care este principalul furnizor de materie prima pentru noi are de asemenea probleme de aprovizionare cu materia prima, datorate procesului de retrocedare a padurilor si de reasezare a modului de exploatare forestiera", a precizat Marcel Puscasu.
Actionarul majoritar al companiei Ecolor este firma Gyllensvaans Mobler din Suedia, producator de mobilier din 1946 si furnizor Ikea din 1952.
Proiectul din Romania a fost demarat in 2003, productia de mobilier incepand in 2005, iar in 2006 Ecolor a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 8 mil. euro. La sfarsitul acestui an compania suedeza va detine in Romania capacitati de productie totalizand o suprafata de peste 20.000 de metri patrati, dublu fata de capacitatile actuale.
La nivel de reprezentanta grupul suedez Ikea activeaza in Romania de mai multi ani si achizitioneaza mobila de peste 200 mil. euro anual.
Reprezentanta din Romania colaboreaza cu aproximativ 40 de furnizori si achizitioneaza in principal mobila din lemn masiv.
Potrivit reprezentantilor companiei, echipa IKEA va ajunge la 400 de angajati pana in primavara acestui an, cand va fi deschis primul magazin din Romania al concernului suedez. Investitia in primul magazin s-a cifrat la aproximativ 25 de milioane de euro.
Unitatea ce se va intinde pe o suprafata de 26.000 de metri patrati, desfasurata pe doua etaje, va reprezenta intrarea IKEA pe piata romaneasca si va fi situata in nordul Bucurestiului, in zona comerciala Baneasa.
Compania suedeza ar putea lua in considerare, de asemenea, varianta deschiderii unui al doilea magazin pe piata locala in urmatorii doi ani.
Pe plan mondial, Ikea activeaza in 34 de tari de pe 4 continente.