Dalkia trece pe pierderi, dar afacerile cresc

Autor: Roxana Petrescu 19.06.2006
Dalkia Romania, companie specializata in furnizarea de servicii energetice, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 4,3 milioane de euro, in crestere cu 27% comparativ cu nivelul inregistrat in 2004.

Potrivit datelor oficiale, compania a incheiat exercitiul financiar pe anul trecut cu o pierdere de 0,4 milioane de euro, dupa ce in 2004 a obtinut un profit de 0,2 milioane de euro.
Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei.
Dalkia Romania a intrat pe piata locala in 1992.
Societatea administreaza retelele de termoficare din Tulcea, Ploiesti, Alba Iulia, asigurand alimentarea cu energie termica a peste 70.000 de locuinte si circa 700 de companii. Compania are 125 de angajati.
Compania franceza Dalkia a anuntat anul trecut ca va realiza impreuna cu societatea Electrocentrale Bucuresti (Elcen) un grup nou de cogenerare (producere in comun a energiei electrice si termice) la centrala Grozavesti, prin intermediul unei firme mixte.
Electrocentrale Bucuresti detine 50% din actiunile firmei mixte, in timp ce Dalkia International Franta are o participatie de 35%, iar Dalkia Romania un pachet de 15%.
Compania mixta, denumita Societatea de Energie Electrica si Termica Grozavesti SRL (SEET Grozavesti), a fost infiintata inca din anul 1996, cand partenerii erau fosta Regie Autonoma de Electricitate (RENEL), cu 75% din actiuni, si firma israeliana Eisenberg UDI Ltd, cu o participatie de 25%.
Obiectivul constituirii a fost instalarea unei noi capacitati de cogenarare la centrala electrotermica (CET) Grozavesti pentru acoperirea necesarului de energie termica din zona.
Dalkia International ii are ca actionari pe gigantul francez Electricite de France (34%) si grupul Veolia (66%), cu activitati in domeniul serviciilor energetice si de mediu.
Grupul francez Veolia este actionar majoritar al societatilor Apa Nova Bucuresti si Apa Nova Ploiesti, care asigura alimentarea cu apa si canalizarea a localitatilor respective.
Gigantul energetic francez Electricite de France (EdF), una dintre cele mai mari companii de profil din lume, si-a exprimat intentia de a se implica in construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, potrivit lui Pierre Gadonneix, directorul general al companiei.
La nivel global, Dalkia a inregistrat anul trecut un profit operational de 332 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de 2004. Veniturile consolidate ale grupului francez s-au ridicat la 5,4 miliarde de euro.
Dalkia are 47.000 de angajati in 38 de tari din lume.