Azur Timisoara: investitiile ne-au mancat din profit

Ziarul Financiar 10.03.2006
Producatorul de vopsele Azur Timisoara, subsidiara a ICC Industrie INC New York, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 13,5 milioane de euro, in crestere cu circa 25% fata de anul trecut.

"Anul acesta vom intra pe noi segmente de piata si vom lansa produse noi, pentru a creste cota de piata la circa 6%", a declarat pentru Ziarul Financiar Eugen Niculescu, marketing manager la Azur Timisoara.

Compania a inregistrat anul trecut o crestere de circa 10% fata de anul precedent, pana la 11,1 mil. euro. In 2004, Azur a realizat un profit net de circa 330.000 de euro.

"Profitul companiei nu a inregistrat o crestere fata de 2004, pentru ca trebuie sa facem investitii care nu mai suporta amanare, dictate de alinierea la legislatia UE si la evolutia tehnologica", mentioneaza Niculescu.

Compania exporta circa 20% din productie catre Germania, Franta sau Serbia. "Avem in vedere exportul ca un potential de crestere a cifrei de afaceri. Intentionam sa crestem ponderea exportului la aproximativ 25%, pe proiecte incepute in 2005, care se vor concretiza in 2006", precizeaza Niculescu.

Azur va investi anul acesta 170.000 de euro in protectia mediului si in tehnologia de productie. Compania a lansat anul trecut o linie de productie de poliester armat din fibra de sticla destinata exclusiv exportului, in care a investit 170.000 de euro. "Avem un client din Germania, LKH Kunst-soffwerk, membru a grupului Friedhelm Group, si in acest moment am trimis niste repere de poliester armat catre un viitor client din Franta", spune Niculescu.

Compania se adreseaza in special producatorilor de mobila si firmelor din domeniul constructiilor civile si industriale. Azur isi imparte cei mai importanti clienti intre producatorii interni si externi de poliesteri armati cu fibra de sticla, producatorii de anvelope de cauciuc si cei de mobila. Pe piata de produse pentru mobila, principalii competitori ai companiei sunt Kober, Policolor si AXM, iar pe piata produselor decorative Azur concureaza cu D?fa, Policolor, Guzu Chim, Kober sau Dyo.

Compania Azur si-a inceput activitatea in 1844 la Timisoara, ca un atelier in care se fabricau lumanari, iar in 1923 Eugen Farber a infiintat Fabrica Unita de Lacuri si Vopsele.

In 1990 are loc un proces de restructurare al companiei, iar in 1999 ICC Industrie INC NY cumpara de la FPS pachetul majoritar de 86,7% dintre actiuni, restul de 13,3% fiind detinute de persoane fizice si juridice.

catalin.lupoaie@zf.ro