Cadbury delisteaza Kandia-Excelent

Autor: Stefan Musgociu 06.02.2008
Grupul britanic Cadbury Schweppes, care detine prin intermediul fondului Vantas International 95,73% din capitalul Kandia-Excelent (EXC), va cere Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) delistarea producatorului de ciocolata de pe Bursa.
"Actionarul majoritar a solicitat delistarea companiei prin preluarea integrala a actiunilor Kandia-Excelent, si astfel nu va mai participa la tranzactionarea pe Bursa. Anuntul oficial urmeaza sa fie facut public in curand", a declarat Sorin Alexandrescu, presedintele Kandia-Excelent.
Actiunile Kandia-Excelent au fost suspendate, marti, la ora 13:00 de la tranzactionarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) printr-o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) transmisa Bursei. Act iunile emitentului vor fi retrase de pe piata de la tranzactionare incepand cu data avizarii de catre CNVM a anuntului de retragere.
Legea prevede ca delistarea unei companii sa se poata face doar in urma unei oferte obligatorii de preluare. Aceasta s-a desfasurat deja, iar Vantas International si-a marit participatia de la 93,32% la peste 95,73%. Potrivit legii, in urma acestei oferte, actionarul majoritar are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris sa-i vanda respectivele actiuni, la un pret echitabil, daca detine mai mult de 95% din actiuni, cum este cazul Kandia, sau a achizitionat actiuni reprezentand mai mult de 90% din cele vizate in cadrul ofertei.
La inceputul lunii iunie a anului trecut, grupul Cadbury Schweppes a cumparat 93,2% din titlurile Kandia Excelent de la actionarii majoritari ai firmei, Axis Investments si Meinl Bank, pentru aproape 100 mil. euro. Ulterior, actionarul majoritar a derulat o oferta publica obligatorie de preluare a 6,68% din capital, prin care a cumparat in luna noiembrie a anului trecut 2,4% din actiunile producatorului de ciocolata cu 2,4 mil. euro, ajungand sa controleze 95,73% din actiuni.
Ultima cotatie de marti a actiunilor Kandia-Excelent a fost de 2,5 lei pe unitate, in coborare cu 3,47% fata de nivelul de luni, capitalizarea companiei fiind de 83 mil. euro.