Veniturile bugetare au crescut cu 58,6% in ianuarie

Autor: Mihai Bobocea 05.02.2008
Veniturile bugetului public au crescut in prima luna a acestui an cu 58,6% fata de ianuarie 2007, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Bugetul a colectat 15,1 mld. lei (peste 4 mld. euro) in ianuarie, cresterea venind din bonusurile salariale din decembrie 1007 si din revenirea la incasarea TVA in vama. Spre comparatie, incasarile bugetare au crescut anul trecut cu 22% (fata de 2006), pentru acest an fiind estimata o crestere de 20%.
Cea mai mare crestere a incasarilor din ianuarie a fost inregistrata de bugetul de stat (cu un plus de aproape 71%), fiind urmata de cresterea veniturilor la bugetele alimentate de contributiile sociale - CAS (pensii, sanatate si somaj, crestere de 44%) si de avansul veniturilor proprii ale bugetelor locale (aproape 5%).
"Analizam in acest moment factorii acestei cresteri puternice a incasarilor, dar ipotezele de acum ar fi ca veniturile bugetare au crescut datorita celui de-al 13-lea salariu si partial datorita efectului de baza la TVA", a declarat pentru ZF Dorin Mantescu, directorul de venituri bugetare din MEF. Cu alte cuvinte, acordarea in decembrie a celui de-al 13-lea salariu si a altor prime si bonusuri s-a tradus direct in venituri mai mari la bugetul de stat (datorita impozitului pe venit si salarii), dar si in bugetele alimentate de contributiile sociale, CAS fiind calculate ca procente din salariul brut.
Pe de alta parte, cresterea puternica a veniturilor bugetare este explicata partial si de o schimbare de legislatie in domeniul TVA. Anul trecut, intre 1 ianuarie si 15 aprilie, Fiscul a stabilit ca TVA datorata de importatorii de bunuri din statele non-UE se va plati nu in vama (ca pana atunci), ci atunci cand bunurile ajung la destinatia lor finala. Rezultatul a fost o evaziune de peste 400 mil. euro in primele trei luni si jumatate din 2007, bani care nu au mai fost recuperati nici in restul anului. Ulterior, Fiscul a revenit la prelevarea in vama a TVA pentru aceste importuri, iar incasarile de TVA au revenit la ritmurile normale de crestere.
De aceea, efectul de baza (determinat de incasarile reduse de TVA din primele luni ale anului trecut) se transmite intr-o crestere procentuala mai mare a veniturilor din TVA in primele luni ale acestui an, tendinta vizibila deja din luna ianuarie.
MEF nu a publicat insa si defalcarea incasarilor pe bugete si pe categorii de impozite, ca anii trecuti, pentru ca la 1 ianuarie 2008 a intrat in vigoare "contul unic", gratie caruia companiile fac acum doar doua ordine de plata catre bugetele centrale: unul pentru obligatiile catre bugetul de stat si unul pentru cele trei bugete alimentate de CAS. Desi reduce birocratia pentru companii, contul unic intarzie cu cateva zile publicarea datelor detaliate, pe bugete si impozite, au declarat reprezentantii Finantelor.