Intercontinental: O criza economica ar afecta hotelurile de 5 stele

Autor: Roxana Petrescu 31.01.2008
Turismul de business, singurul factor care alimenteaza in acest moment piata hotelurilor de cinci stele din Bucuresti este in acelasi timp principalul element de risc in conditiile in care segmentul corporate se confrunta cu o criza financiara de proportii.
"Nu suntem deocamdata afectati de volatilitatea cursului de schimb sau de caderea burselor. Dar daca aceasta criza va afecta semnificativ segmentul de corporate, intreaga piata de cinci stele pica pentru ca nu ai atata diversitate care sa-ti permita sa-ti imparti riscurile. In Bucuresti partea de evenimente sau de leisure este mult prea mica pentru a-ti prelua riscul in cazul in care segmentul corporate cade", spune Jonathan Soper, directorul general al Intercontinental Bucuresti, unul dintre cele mai mari hoteluri de cinci stele de pe piata locala.
Comparativ cu alte piete, piata hoteliera din Bucuresti este mult prea dependenta de turismul de business. Potrivit reprezentantului Intercontinental, 95% din afacerile hotelului sunt realizate prin intermediul rezervarilor primite la nivel international. Cele mai importante piete sunt SUA, Marea Britanie, Israel si Italia. Prin intermediul contractelor cu companiile locale se asigura 45% din rulajul anual de afaceri.
Soper spune ca unitatea din Bucuresti are toate sansele sa devina cea mai performanta din regiunea Europei Centrale si de Est daca segmentul turismului de leisure s-ar dezvolta si pe plan local.
"Daca am putea rezolva intr-un fel problema gradului de ocupare in weekend prin dezvoltarea turismului de leisure si problema verii cand gradul de ocupare scade destul de mult, Intercontinentalul din Bucuresti ar conduce in Europa Centrala si de Est", spune Soper.
El sustine ca singura modalitate prin care acest segment ar putea fi revitalizat sunt investitiile majore in infrastructura, aeroporturi mai mari si o mai buna promovare a obiectivelor turistice. "Anul trecut de exemplu, eram in ceea ce priveste performanta exact in spatele Intercontinentalului din Praga. Odata cu venirea verii, gradul nostru de ocupare a scazut la 50%, iar cel din Praga s-a dus la 80%".
Aceste probleme legate de imposibilitatea asigurarii unui grad constant de ocupare al camerelor poate reprezenta si o piedica pentru investitorii interesati de piata locala.
"Dupa intrarea pe piata a Radisson SAS si a Le Meridien, cred ca mai este loc pentru un hotel de 250 de camere. Este totusi o decizie extrem de greu de luat. Acum toate hotelurile de cinci stele au un grad mediu de ocupare de aproximativ 70% pentru ca nu exista turism de weekend, iar in perioada verii acest indicator scade destul de mult.
Cat de riscanta este o astfel de investitie avand in vedere ca exista un procentaj de 30% liber oricum? Cand investesti, iti doresti o afacere care sa mearga 7 zile din 7, nu 5 zile pe saptamana", crede Soper.
Intercontinental Bucuresti estimeaza pentru anul acesta o crestere a afacerilor de 10% dupa ce a incheiat anul 2007 cu incasari de 15 mil. euro.
"In 2007 am inregistrat un avans afacerilor de 16% in special datorita cresterii segmentului de business travel, de care trebuie sa recunoastem ca suntem mult prea dependenti", spune Soper la inceputul celui de-al doilea an de conducere a hotelului Intercontinental.
Reducerea ratei de crestere pentru anul acesta este cauzata de scaderea "euforiei" internationale legata de piata locala la un an de la consumarea momentului aderarii la Uniunea Europeana. Peste 60% din incasarile hotelului vin din inchirierea camerelor, iar restul din partea de food&beverage si banqueting. In 2006 hotelul a avut un grad mediu de ocupare de 55%, anul trecut de 60,3%, iar anul acesta estimeaza un grad de ocupare de 65%. In prezent, Intercontinental functioneaza prin intermediul a 283 de camere, urmand ca pana la sfarsitul anului 2009 intreg programul de renovare a hotelului sa fie finalizat. Atunci, hotelul va functiona cu 380 de camere.
"La etajul 21 vom construi, poate, cel mai spectaculos spatiu din Europa tinand cont de privelistea care ni se ofera de la aceasta inaltime. Vom moderniza receptia, restaurantele si barul. La toate acestea se adauga si renovarea a 102 camere de hotel pentru a le aduce la standardele internationale sub care lucreaza Intercontinental. Programul este de mai multe milioane de euro si va incepe in septembrie anul acesta".
Hotelul Intercontinental a trecut in 2007 de la un contract de management la unul de franciza, ceea ce exclude practic interventia proprietarilor hotelului in modul de conducere al unitatii.
"Hotelul nu mergea la potentialul sau maxim si de aceea s-a simtit nevoia acestei schimbari. Anul trecut au fost trimisi mai multi oameni la traininguri in exterior si in acelasi timp au fost adusi oameni aici care ne-au ajutat pe segmentul de IT, baqueting si altele", explica directorul Intercontinental Bucuresti.
Potrivit celor mai recente informatii disponibile, principalul actionar al companiei hoteliere este RHIC Holding, inregistrata in Luxemburg, cu 49,12% din actiuni, care este condusa de niste oameni de afaceri elvetieni.
Alti actionari sunt societatea Lido, cu o participatie de 11,8%, Finmacht, cu 5,1%. Omul de afaceri Viorel Paunescu, compania Anvio International Consulting si Anvio International Company, care detineau 12,4% din actiuni, au renuntat la titluri in urma unor tranzactii derulate in iunie pe piata RASDAQ. Potrivit unor surse din piata, Viorel Paunescu nu este implicat in afacerea RHIC Holding. Omul de afaceri nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.