Sarkozy pune tunurile pe sefii SocGen pe care ii vede vinovati pentru criza bancii

Autor: Ciprian Botea 30.01.2008
Atentia si criticile se muta asupra conducerii SocGen, scaunul presedintelui si directorului executiv Daniel Bouton clatinandu-se dupa declaratiile acide facute de presedintele Sarkozy si de ministrul economiei Christine Lagarde.
Un nou val de intrebari privitoare la responsabilitatea pe care managementul SocGen o poarta in cazul operatiunilor neautorizate efectuate de fostul trader Jerome Kerviel a aparut in conditiile in care acesta a declarat anchetatorilor francezi ca tranzactiile fictive au inceput inca de la sfarsitul lui 2005 - cu un an mai devreme decat in versiunea oficiala a bancii, scrie presa internationala.
Mai mult, Kerviel sustine ca nu este singurul angajat al SocGen care a trecut dincolo de limitele de risc permise de catre banca. Cu toate acestea, el nu a facut nici o precizare in ceea ce priveste efectuarea de tranzacti false de catre ceilalti traderi.
Kerviel este judecat pentru trei capete de acuzare, printre care fals si abuz de incredere, insa judecatorii au respins cererea anchetatorilor de a emite un mandat de arestare preventiva. Procurorii au precizat insa ca vor face recurs impotriva deciziei de eliberare. Acuzatia de abuz de incredere este cea mai grava, putandu-i aduce lui Kerviel o pedeapsa de pana la sapte ani de inchisoare, obligandu-l in acelasi timp la plata unei amenzi de 750.000 de euro.
Chiar daca a fost lasat in libertate, traderului i s-a interzis sa paraseasca teritoriul Frantei, sa ia legatura cu fostii sai colegi sau sa se angajeze pe o pozitie similara celei detinute la SocGen pana la finalizarea anchetei.
Noile detalii legate de frauda de la SocGen au transformat banca intr-o tinta a autoritatilor politice franceze, care l-au criticat de asemenea si pe guvernatorul bancii centrale, Christian Noyer, considerand ca a esuat in a informa guvernul despre situatia de la SocGen la momentul potrivit.
"SocGen se afla intr-o situatie de criza", a declarat Christine Lagarde, ministrul economiei de la Paris, adaugand ca doreste explicatii din partea lui Noyer, care a asteptat trei zile pana sa o informeze despre frauda. Lagarde a mentionat de asemenea ca membrii consiliului director al bancii "vor trebui sa hotarasca daca actualul sef al bancii este persoana potrivita pentru a conduce corabia in asemenea conditii sau daca nu cumva capitanul ar trebui schimbat".
Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a indreptat criticile asupra conducerii bancii, considerand ca oamenii de la varful institutiei vor trebui sa-si asume partea lor de vina in aceasta afacere. Atacurile lui Sarkozy au fost indreptate, mai ales, impotriva directorului executiv al SocGen, Daniel Bouton, si a vicepresedintelui institutiei, Philippe Citerene.
"Cand esti foarte bine platit, chiar daca salariul este justificat, nu poti evita responsabilitatea in momentul in care apare o problema majora", a declarat presedintele francez. Veniturile lui Bouton s-au ridicat, in 2006, la 3,4 mil. euro, incluzand un salariu de 1,25 mil. euro si bonusuri de 2,18 mil. euro. De asemenea, Citerne a avut un salariu de 750.000 de euro si bonusuri de 1,3 mil. euro.
"Toata lumea va trebui sa-si asume responsabilitatea. In momentul in care exista un asemenea eveniment, el nu poate ramane fara consecinte", a continuat Sarkozy.
Totusi, dupa descoperirea fraudei de la SocGen, directorul executiv al companiei si-a depus demisia, aceasta fiind respinsa de consiliul director. Mai mult, Bouton a declarat ca demisia sa "ramane pe masa, conducerea bancii putand lua o decizie in aceasta privinta in orice moment".
Bouton a efectuat la inceputul saptamanii o vizita la Londra, in incercarea de a obtine sprijin pentru cresterea de 5,5 mld. euro a capitalului bancii, actiune menita sa compenseze atat pierderile provocate de inchiderea pozitiilor create ilegal de catre Kerviel, cat si cele cauzate de expunerea la piata americana a creditelor subprime.
Criza de la SocGen poate fi invocata in conditiile in care scandalul privind tranzactiile frauduloase a generat un declin accentuat al actiunilor bancii, care este acum tinta speculatiilor privind o eventuala preluare. In 1999, banca a scapat de o tentativa de preluare fortata din partea BNP Paribas, cea mai mare banca franceza dupa valoarea de piata.
Actiunile bancii au inchis sedinta de tranzactionare de la inceputul acestei saptamani in scadere cu 3,8%, banca ajungand la o capitalizare de piata de 33 mld. euro. Pretul actiunilor SocGen au inregistrat un declin de 29% de la inceputul acestui an, dupa ce in 2007 a coborat cu 23%.
Traderul a declarat procurorilor ca cel putin una dintre tranzactiile sale a ridicat semne de intrebare din partea bursei Eurex, dar a inabusit ingrijorarile bancii producand un document fals care sa justifice operatiunea.


Ultimele noutati in scandalul SocGen

Jerome Kerviel a declarat ca tranzactiile fictive au inceput inca de la sfarsitul lui 2005 - cu un an mai devreme decat in versiunea bancii.

Mai mult, el sustine ca nu este singurul angajat al SocGen care a trecut dincolo de limitele de risc permise de catre banca.

Kerviel a fost pus sub invinuire pentru trei capete de acuzare, dar va fi judecat in libertate.

Cea mai grava acuzatie care i se aduce este aceea de abuz de incredere. Aceasta l-ar putea trimite sapte ani dupa gratii.

Noile detalii legate de frauda au transformat banca intr-o tinta a autoritatilor franceze, ministrul economiei declarand ca "SocGen se afla in criza".

Nici presedintele Sarkozy nu a ramas indiferent scandal, declarand ca executivii bancii vor trebui sa-si asume partea lor de vina in aceasta afacere.

Kerviel le-a mai declarat anchetatorilor ca nu a incercat sa destabilizeze banca, ci sa-si imbunatateasca reputatia.

El a mai adaugat ca la sfarsitul anului spera la un bonus de 300.000 de euro.