Distribuitorul Aquila Group a rulat afaceri de 150 de milioane de euro

Autor: Mihaela Popescu 23.01.2008
Aquila Group, al treilea mare distribuitor de pe piata bunurilor de larg consum, ar putea ajunge printr-o crestere organica la afaceri de 580 mil. lei (peste 156 mil. euro) in acest an, fara a include vanzarile realizate de subsidiarele infiintate pe pietele din regiune.
"Estimam o crestere organica a cifrei de afaceri consolidate de 16% in 2008 fata de anul trecut", a declarat Ileana Costanda, managerul de marketing al Aquila Group. Afacerile realizate de companiile Aquila Part Prod Com si Seca Distribution, care reprezinta societatile grupului in Romania, au ajuns anul trecut la 500 mil. lei (aproape 150 mil. euro), in crestere cu peste 12% fata de valoarea inregistrata in 2006, potrivit datelor furnizate de Ileana Costanda. Cele doua subsidiare Aquila pe pietele externe sunt Trigor AVD, companie infiintata in anul 2001 in Republica Moldova, si Standard AVD din Serbia, creata in 2003, societati pentru care reprezentantii grupului nu au comunicat inca valoarea afacerilor derulate in 2007.
Anul trecut, grupul a incheiat parteneriate cu operatorii DHL Euronet si Logesta pentru dezvoltarea activitatilor de transport in Uniunea Europeana, aceasta fiind una dintre directiile de dezvoltare Aquila care si-a crescut importanta in cadrul grupului dupa integrare.
Pe lista parteneriatelor Aquila Group a intrat anul trecut si SCA Hygiene Products, companie suedeza ce produce, printre altele, servetelele Zewa si scutecele Libero. Anterior, aceasta a fost ultimul furnizor al distribuitorului First Logistic & Distribution, care a decis la jumatatea anului 2007 inchiderea afacerii. Extinderea portofoliului de branduri distribuite de Aquila Group vine dupa ce, in 2006, compania a intrat si pe cateva segmente din piata electronicelor si electrocasnicelor mici prin semnarea unui contract cu producatorul Philips. Printre partenerii Aquila Grup pe piata locala se mai numara in prezent Unilever, Wrigley, Ferrero sau Tchibo.
Aquila are, la nivelul grupului, aproximativ 2.000 de angajati, sediul central fiind localizat in orasul Ploiesti. La nivel national, compania opereaza in acest moment in aproximativ 18 depozite. In anul 2006, distribuitorul a investit circa 8 mil. euro in doua centre logistice, la Ploiesti si Tureni (judetul Cluj).
Grupul este detinut de oamenii de afaceri locali Alin Dociu si Catalin Vasile. Cele mai mari companii de distributie de pe piata locala sunt, in prezent, Interbrands Marketing and Distribution, Top Brands Distribution, Aquila Group, Astral Impex si Macromex.
Piata locala a bunurilor de larg consum a inregistrat o accelerare a ritmului de dezvoltare in primul an dupa integrarea Romaniei in UE. Astfel, dupa majorarea consumului cu 10% anul trecut fata de 2006 si cu 25% in 2005 fata de perioada anterioara, in primele 9 luni ale lui 2007 compania de cercetare a pietei GfK a observat o crestere semnificativa peste nivelul anului trecut, de 15% in moneda nationala. Pentru anul in curs, GfK estimeaza o crestere a pietei cu cel putin 15% fata de 2007.