Romanii nu se mai inghesuie sa plece la munca in Italia

Autor: Ioana Badiu 14.01.2008
Muncitorii romani plecati sa lucreze in Italia incep sa se intoarca acasa, iar cei din Romania nu mai vor sa plece in afara.
"Am primit multe cereri pentru locuri de munca in Romania de la cei pe care i-am recrutat in ultimii trei ani pentru piata fortei de munca din Italia. Un numar foarte mare dintre ei vor sa se intoarca in tara dat fiind faptul ca salariile din Romania incep sa creasca", spune Floriana Puscasu, general manager la Obiettivo Lavoro Romania, una dintre principalele companii care recruteaza forta de munca locala pentru Italia si a treia companie de recruatare la nivel global, cu afaceri de 410 mil. euro.
Dintre cei peste 1.000 de romani recrutati de Obiettivo Lavoro pentru Italia in perioada 2005-2007, aproximativ 35% s-au intors deja in tara. Mai mult decat atat, cererea pentru locuri de munca in strainatate a scazut in ultimii doi ani. Un motiv ar putea fi faptul ca cei care au dorit sa plece in strainatate au plecat deja, iar cei care au ramas in tara constientizeaza oportunitatile de pe o piata cu deficit de forta de munca si salarii in crestere.
"In prezent, exista un numar foarte redus de persoane care doresc sa plece la munca in strainatate, deoarece reusesc si acasa sa castige aproape la fel ca in afara. Este bine stiut faptul ca stimulul principal al celor care au parasit tara pentru a munci in Vest au fost banii", subliniaza Puscasu.
Alin Geana, assistant manager in cadrul ABC Salute Ambiente Benessere, companie italiana de selectie a fortei de munca intrata pe piata locala in 2001, adauga ca de la intrarea Romaniei in UE ritmul de recrutare pentru Italia a scazut cu aproximativ 30%. Pe de o parte asistentii medicali intampina tot mai multe piedici legislative in procesul de recrutare, iar muncitorii necalificati nu intrunesc conditiile necesare pentru a fi acceptati de angajatorii italieni. "Pre-viziunile pentru anul viitor nu sunt deloc optimiste in acest sens, preconizandu-se o scadere la jumatate a activitatii de recrutare pentru Italia. Daca lucrurile continua in felul acesta, in 2008, numarul de recrutari pentru Italia va scadea cu cel putin 50%", precizeaza assistant managerul ABC, care a recrutat pentru Italia pana in prezent cateva sute de medici, asistenti medicali generalisti, asistenti medicali de pediatrie, electricieni, sudori, tamplari, constructori.
Managerul general al Obiettivo Lavoro adauga ca nu va fi dificil sa vina in intampinarea romanilor din Italia care sunt in cautare de joburi pe piata locala deoarece acestia au deja experienta de munca in Italia sau Franta de cel putin doi ani si domeniile pe care activeaza sunt printre cele mai deficitare la momentul actual in Romania. Compania recruteaza persoane in domeniul medical, in principal asistenti medicali, dar si in constructii sau industrie.
Pe de alta parte, cei care vor inca sa lucreze in strainatate sunt asistentii medicali, pentru care conditiile de munca sunt vizibil mai bune in vestul Europei decat in Romania. Salariile asistentilor medicali nu au crescut vizibil in ultimii ani in Romania, ajungand la un nivel mediu de 300 de euro pe luna. In Italia insa, un asistent medical castiga aproximativ 1.400 de euro lunar. Dupa trei-patru luni, salariul poate atinge chiar pragul de 1.800 de euro pe luna, dat fiind faptul ca dupa perioada de proba le este permis sa faca ore suplimentare.
"In ceea ce priveste segmentul de asistenti medicali pe care recrutam pentru Italia, dorinta de a pleca inca exista, deoarece remuneratia din Romania este scazuta in comparatie cu vestul Europei. Strainatatea a cerut intotdeauna romani pentru aceasta meserie, iar majoritatea au plecat pana acum doi ani in tari ca Belgia, Elvetia, Italia, Marea Britanie", potrivit managerului general al Obiettivo Lavoro.
Un factor care a dus insa la scaderea recrutarii de asistenti medicali pentru strainatate este strategia Guvernului de retentie a fortei de munca, care interzice unui asistent medical fara experienta profesionala de cel putin cinci ani sa obtina un loc de munca in strainatate, lege adop-tata anul acesta, odata cu deschiderea granitelor spre Europa.
"Segmentul de recrutare pentru Italia, in special in domeniul medical unde noile reglementari legale interzic asistentilor medicali fara experienta de cel putin cinci ani sa obtina un job in afara granitelor tarii, a inregistrat in 2007 o scadere de pana la 50%. Acest nivel se va mentine cel putin pana in iunie 2008, dat fiind faptul ca trebuie sa treaca sase-sapte luni de zile pana ce lucrurile vor fi puse la punct si cei care doresc sa plece vor constientiza ca exista anumite conditii care trebuie indeplinite", precizeaza Cristian Ovanisof, director general al New Style International Jobs, companie de recrutare si plasament forta de munca in Italia. Romanii reprezinta a sasea parte din totalul imigrantilor din Italia. Astfel, peste 550.000 de muncitori romani lucreaza in Italia, potrivit unui raport statistic pe 2007, realizat de fundatiilor Caritas - Mi-grantes din Italia. La finalul lui 2005, doar 271.000 de imigranti romani erau inregistrati la primariile din orase italiene, ceea ce inseamna ca numarul imigrantilor ro-mani din Italia s-a dublat in ultimii doi ani.
Daca previziunile Obiettivo Lavoro se vor adeveri in anii care urmeaza si un numar ridicat dintre romani se vor intoarce pe piata locala, cine va umple golul pe piata fortei de munca din Italia? Floriana Puscasu considera ca "solutia Italiei va fi de a se indrepta si spre alte tari, in afara de Romania si Ucraina, care sunt in prezent principalii exportatori de forta de munca pentru piata italiana. Spre exemplu, dintre cei 1.200 de straini care lucreaza in Italia pentru Obiettivo Lavoro, 600 sunt romani", explica ea.
In ceea ce priveste situatia actuala a pietei fortei de munca din Romania cererea pentru locuri de munca a scazut ingrijorator in ultimii doi ani. Managerul general al Obiettivo Lavoro explica ca in 2005 oamenii stateau la coada la intrarea in companie in cautare de joburi. In 2007 insa, companiile de recrutare trebuie sa se deplaseze in teritoriu pentru a gasi forta de munca disponibila, iar procesul de recrutare este ingreunat pentru ca segmentele de activitate pentru care recruteaza Obiettivo Lavoro - constructii si industrie - sunt deficitare din acest punct de vedere. Iar cei care exista, cei specializati pe domeniu, sunt constienti de valoarea lor si au asteptari ridicate de la angajatori.