Tariceanu l-a anuntat pe Basescu ca nu renunta la Norica Nicolai

Autor: Iulian Anghel 10.01.2008
Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a transmis ieri o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care il anunta ca nu renunta la nominalizarea senatoarei Norica Nicolai pentru functia de ministru al justitiei si ca un caz asemanator a fost rezolvat de Curtea Constitutionala in favoarea Guvernului.
Scrisoarea este o replica la un gest asemanator al presedintelui care marti-seara i-a cerut premierului sa renunte la nominalizarea pentru functia de ministru al justitiei a senatoarei Norica Nicolai pe motiv ca prezenta ei intr-o asemenea functie ar scadea increderea in justitie. Prese-dintia aminteste de episodul in care o nepoata a senatoarei a fost surprinsa votand in Senat in locul unui senator, lucru care i-a stirbit imaginea lui Nicolai. Sub acest motiv presedintele
i-a cerut premierului sa faca o alta nominalizare.
Desi initial nu a vrut-o pe Norica Nicolai in aceasta pozitie, dar a cedat la presiunile vicepresedintilor PNL, Tariceanu i-a transmis lui Basescu ca nu va renunta la aceasta nominalizare. Curtea Constitutionala ar putea fi chemata din nou sa arbitreze episodul acestui lung razboi de uzura dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.
Episodul are un precedent, acela al refuzului presedintelui de a semna decretul de numire in functie a ministrului de externe Adrian Cioroianu. Atunci Curtea a spus, la o sesizare a Guvernului, ca presedintele nu are dreptul de veto intr-o atare chestiune, dar i-a lasat sefului staului posibilitatea sa-i poata cere premierului sa faca o alta nominalizare, daca persoana propusa nu indeplineste "conditiile de corespundere in functie". Drept urmare, daca premierul nu ia in calcul obiectiile presedintelui, pe cale de consecinta presedintele este obligat sa semneze decretul de numire pe functie. Numai ca niciun act normativ nu-l obliga pe presedinte sa semneze un decret de numire intr-o limita de timp, ceea ce poate insemna ca, dupa cum Curtea a spus el nu se poate opune nominalizarii, dar, in plan practic, o poate amana la infinit.
Subiectul a fost discutat ieri de ministrii liberali, care au decis sa sesizese din nou Curtea daca Basescu nu semneaza rapid decretul de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru. Liberalii vad in spatele actiunilor presedintelui o diversiune. In partid s-a discutat, potrivit unor surse liberale, de ipoteza ca Basescu nu a dorit decat sa dezgroape cazul nepoatei senatorului care a votat ilegal in Senat, caz ce parea uitat, si sa discrediteze inca o data PNL. O a doua ipoteza avansata de liberali este aceea ca presedintele nu a dorit un ministru liberal la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in cadrul careia va fi aleasa noua conducere a institutiei. Basescu va fi prezent acolo si va vorbi, probabil, cum a facut-o si anul trecut, despre starea justitiei. Insa la ceremonie nu va fi prezent si ministrul justitiei care este membru de drept al CSM, lucru care va fi destul de vizibil si va genera noi discutii.
Consilierul prezidential Cristian Preda a respins aceste proiectii afirmand ca presedintele are dreptate in cazul Nicolai cum ar fi avut dreptate si in cazul Cioroian, lucru demonstrat de gafele sale de mai tarziu.
Scrisoarea transmisa de premier presedintelui mentioneaza ca nu exista niciun temei pentru a se renunta la nominalizare intrucat obiectiile sunt de natura personale si se refera la imaginea unui om, nu la faptele sale legale. In acest context, premierul ii reaminteste ironic sefului statului ca a avut si el probleme de imagine cu dosarul Flota si cu casa achizitionata in Mihaileanu pe cand era primar.
Tariceanu ii reproseaza lui Basescu ca a tacut in momentul in care fostul ministru de justitie Monica Macovei a avut, de asemenea, probleme de imagine in timpul mandatului sau, legate de achizitionarea de catre parintii ei a unei case nationalizate.
"Va aduc la cunostinta ca intarzierea acestei numiri poate conduce la perturbarea grava a activitatii institutiilor din sfera judiciara. Astfel, in ultimele zile au inceput actiuni de protest sindical din partea personalului auxiliar din instante, motivat de faptul ca absenta unui ordonator principal de credite face imposibila plata drepturilor salariale restante. Aceste tensiuni nu pot fi aplanate in lipsa unui interlocutor legitim, ministrul justitiei in functie", spune scrisoarea premierului.
Tariceanu ii cere lui Basescu sa renunte la ceea ce el numeste antipatiile personale ale presedintelui fata de Nicolai si sa o numeasca in functie "in cel mai scurt timp".