Un fost asociat al Goldman Sachs, condamnat la peste patru ani de inchisoare pentru insider trading

Autor: Mediafax 04.01.2008
Un fost asociat al grupului Goldman Sachs a fost condamnat la peste patru ani de inchisoare, pentru initierea uneia dintre cele mai ample conspiratii de insider trading din ultimii ani, respectiv efectuarea de tranzactii in baza unor informatii privilegiate, informeaza International Herald Tribune.

Eugene Plotkin, un absolvent al universitatii Harvard, in varsta de 28 de ani, care a desfasurat activitati variate, inclusiv productie de film, a fost condamnat la patru ani si noua luni de inchisoare de catre un tribunal districtual din New York, aceasta decizie reprezentand sentinta minima posibila, in urma unui acord intre acuzat si procurori.

Arestarea lui Plotkin, in aprilie 2006, a marcat abia inceputul primului proces de insider trading din Statele Unite, initiat de procurori si Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare in ultimii doi ani.

Niciunul dintre procesele care au urmat nu au avut amploarea celui in care a fost implicat Plotkin, un asociat cu venit fix al Goldman Sachs, si colaboratorul sau, David Pajcin, un alt fost angajat al grupului american.

Conspiratiile initiate de cei doi au implicat si un fost analist al bancii de investitii Merrill Lynch, precum si doi angajati de la o tipografie a unei reviste de afaceri.

Doua dintre planurile desfasurate de acestia au atras castiguri de aproximativ 6,5 milioane de dolari, majoritatea in urma utilizarii indiciilor furnizate de fostul analist Merrill Lynch, Stanislav Shpigelman.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro