Lena, 50 mil. euro din infrastructura

Ziarul Financiar 20.12.2007
Grupul portughez Lena, cu activitati in constructii, imobiliare, energie, mediu sau auto, estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de circa 50 de milioane de euro, in crestere cu 45% fata de anul acesta, datorita contractelor de proiecte de infrastructura pe care le va avea in derulare in 2008. Lena Constructii Romania are in desfasurare constructia pasajului de legatura dintre bulevardul Doamna Ghica cu Bulevardul Chisinau, care include, de asemenea, un pasaj peste calea ferata si lucrarea de infrastructura a proiectului imobiliar Baneasa.
"Avand in vedere portofoliul de contracte de constructie garantate pentru anul acesta estimam o cifra de afaceri de circa 45-50 de milioane de euro. In plus, in 2008 ne vom extinde domeniul de activitate si vom investi in proiecte rezidentiale in Capitala si in zonele din imprejurimi", a declarat Joaquim Rodriguez, presedintele Consiliului de Administratie al Lena. Por tughezii se afla in prezent in discutii pentru achizitionarea unor terenuri in Capitala, insa nu au precizat valoarea viitoarelor investitii.
Lena Construcoes, divizia de constructii a grupului Lena, a fost implicata anul trecut in constructia a doua pasaje de pe DN1, contracte cu o valoare totala de 26 mil. euro. "Pana in prezent am ajuns la investitii de 15 milioane de euro in dezvoltarea companiei de constructii si estimam o crestere anuala de doua cifre a afacerilor de pe piata romaneasca", spune Rodriguez.
Lena Construcoes este prezenta in Romania incepand cu 2004, odata cu preluarea companiei locale Eurometal, si a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 35 mil. euro, in crestere cu 75% fata de anul trecut.
Divizia de constructii a grupului Lena va participa in perioada urmatoare la licitatiile pentru realizarea de autostrazi, primul proiect pentru care a cumparat caietul de sarcini fiind constructia tronsonului Comarnic-Brasov, prin concesionare, unde va participa intr-un consortiu impreuna cu o companie romaneasca de constructii.
"Strategia de crestere a companiei este corelata cu ritmul de dezvoltare a investitiilor din infrastructura pe urmatorii cinci ani. Pe langa proiectele de infrastructura rutiera, ne vom extinde activitatea si in domeniul constructiei de cai ferate, hidrocentrale sau gropi ecologice", explica Rodriguez.
Lena Construcoes a devenit anul trecut una din primele cinci companii de constructii din Portugalia, odata cu preluarea companiei portugheze de constructii Abrantina, unul din principalii competitori, si estimeaza
pentru anul acesta o cifra de afaceri de 600 mil. euro.