Farmache a strans 90% din voturile brokerilor

Autor: Vlad Nicolaescu 20.12.2007
Stere Farmache, ales marti seara presedinte al Bursei de Valori, a reusit sa obtina 90% din voturile brokerilor in cadrul adunarii generale de la Bursa de Valori.
O asemenea majoritate a fost in ultimii ani aproape imposibil de atins in cadrul Adunarilor Generale, dominate de divergente puternice intre reprezentantii caselor de brokeraj. Asa s-a intamplat si marti cand discutiile privind modificarea statutului si a comisioanelor au durat mai bine de opt ore.
Farmache ocupa functia de director general al Bursei, inca de la infiintarea acesteia in 1995.
Postul de presedinte a ramas vacant dupa demisia lui Septimiu Stoica, iar pentru acesta a mai candidat Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Romania, unul dintre contestatarii actualei conduceri a BVB. El a fost anul acesta pentru cateva luni membru in Consiliul Bursei, dar a demisionat.
Candidatura lui Cristian Sima, depusa cu o seara inainte de Adunarea Generala, a nascut temerea intre sustinatorii lui Farmache ca ar avea drept scop o contestare ulterioara in justitie a hotararii de alegere a noului presedinte, in conditiile in care aceasta nu se afla pe ordinea de zi. Convocatorul prevedea doar "desemnarea directorului general in exercitiu drept presedinte". Pana la urma, candidatura lui Sima a fost supusa la vot si a obtinut 17% din voturile exprimate.
Fostul presedinte al Bursei, Siminel Andrei, managerul fondului Broadhurst, a carui candidatura era asteptata de unii dintre brokeri, a participat la AGA si a pledat impotriva posibilitatii de cumulare a functiilor de presedinte si director general. Andrei nu a mai asteptat finalul AGA dupa ce propunerea de modificare a statutului care ii permitea lui Farmache sa candideze a fost adoptata.
Septimiu Stoica, pana marti presedintele Bursei, si-a depus oficial demisia in cadrul adunarii generale dupa adoptarea modificarii la statut privind posibilitatea presedintelui de a ocupa si functia de director general. Acesta fusese unul din punctele din programul cu care castigase alegerile din februarie 2006.
Adunarea Generala fusese convocata la cererea unui grup de case de brokeraj creat la initiativa WBS Romania, condus de Cristian Sima. Ulterior, ca urmare a anuntului presedintelui Bursei privind intentia de a demisiona, pe ordinea de zi au fost trecute modificarea statutului pentru a permite cumularea functiilor de presedinte si director general si alegerea lui Stere Farmache in functia de presedinte.
Principala propunere a grupului care a cerut convocarea AGA, cea de scurtare a mandatului membrilor Consiliului de Burse de la 4 ani la 2 ani si reducerea numarului de membri de la 9 la 7 nu a fost adoptata, dar a reusit sa stranga peste 40% din voturi. Scurtarea mandatului membrilor Consiliului Bursei de la 4 ani la 2 ani ar fi fost sinonima cu declansarea de alegeri pentru intreg Consiliul Bursei la inceputul anului viitor, in conditiile in care acesta a fost ales la inceputul lui 2006.
AGA a mai aprobat comisioanele pentru brokerii care actioneaza ca market-makeri pe piata spot si care ar urma sa fie cu 30% mai mici decat comisioanele normale, comisioane reduse cu 50% pentru brokerii care actioneaza ca market-makeri pe piata derivatelor si reduceri de comisioane pe piata derivatelor pentru brokerii cu tranzactii mari.