Salariul minim, 500 de lei pana la vara

Autor: Iulian Anghel 12.12.2007
Salariul minim pe economie va creste la inceputul anului la 500 de lei, iar guvernul ia in calcul o majorare a acestuia din a doua jumatate a lui 2008, insa doar in masura in care parametrii macroeconomici (inflatie, deficit) se mentin in limita celor stabilite in proiectul de buget, a declarat pentru ZF ministrul finantelor Varujan Vosganian.
El a infirmat faptul ca PNL ar fi cedat cerintelor PSD de a majora salariul minim pe economie la 650 de lei incepand cu 1 ianuarie, asa cum avansau ieri surse parlamentare. "N-am auzit de asa ceva. Salariul minim va fi de 500 de lei in prima jumatate a anului viitor, dar examinam o crestere a acestuia incepand cu a doua jumatate, daca situatia economica ne-o va permite", a spus Vosganian.
Ministerul muncii Paul Pacuraru a declarat dupa finalizarea negocierilor cu sindicatele si patronatele de luni seara ca din semestrul al doilea salariul minim ar putea urca la 540 lei, in functie de evolutia PIB, a inflatiei si productivitatii muncii. "Gu vernul a convenit asupra acestui lucru, iar valoarea pe care o vom avea in hotararea de guvern va fi si in Contractul Colectiv de Munca la nivel national. Cred ca lucrurile sunt pe fagasul bun", a mai spus Pacuraru.
Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat ca desi reprezentantii sindicatelor au cazut de acord cu partea patronala si cu Guvernul, nu vor renunta la protestele programate pe 12 decembrie.
Ministrul muncii a apreciat ca motivatia iesirii in strada a sindicatelor nu mai este justificata in acest moment.
Confederatiile sindicale au anuntat la inceputul acestei luni ca au declansat conflictul de munca pentru ca angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul urmator, dupa ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsa . Sindicalistii cereau ca salariul minim in 2008 sa fie de 540 de lei. Anul acesta salariul minim a fost de 390 de lei.