Avocatii: Legislatia muncii este de partea angajatilor

Autor: Alina Pahoncia 07.12.2007
Companiile trebuie sa fie foarte atente in relatiile cu angajatii deoarece in cazul unui proces de dreptul muncii instantele de judecata sunt inclinate spre protectia angajatilor, spune Andreea Ionescu, partener in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
"Angajatorii sunt expusi din acest punct de vedere si trebuie sa fie atenti la fiecare pas, intrucat fiecare greseala dintr-un document de munca va fi sanctionata de instanta", spune Ionescu, care este si coordonatorul departamentului de dreptul muncii din casa de avocatura.
Pe de alta parte, afirma ea, si procedural prevederile sunt in favoarea angajatilor, intrucat taxele pentru astfel de procese care au la baza relatiile de munca sunt mici, iar termenele sunt scurte. "Le gislatia muncii este de partea salariatilor si acest fapt pune presiune pe angajatori. Toate formalitatile legate de contractele de munca trebuie indeplinite. Avem clienti companii cu mii de angajati care nu fac niciun pas fara sa ne ceara parerea", explica Ionescu.
Spre exemplu, daca o companie decide sa concedieze pe motive disciplinare un angajat, iar acesta castiga procesul, instanta poate decide ca angajatorul sa il reintegreze in companie. Daca intre timp respectivul angajator a desfiintat postul respectiv, nu-l va putea reintegra pe fostul angajat in companie. Pe de alta parte, nerespectarea deciziei instantei este considerata infractiune. In prezent, cele mai frecvente litigii de munca care ajung in instanta sunt deciziile de concediere contestate, conflictele de drepturi (nerespectarea prevederilor contractelor colective sau a prevederilor legale), conflictele date de reprezentativitatea sindicala sau conflictele de interese.
Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a organizat ieri a doua editie a Forumului legislatia muncii, in cadrul caruia s-au discutat teme legate de dreptul muncii. Una dintre concluziile discutiilor a fost ca la aproape un an de la integrare, aplicarea unor dispozitii legale privind legislatia muncii continua sa ridice numeroase probleme.