BNR: Nu lasam cursul complet liber, pentru ca pietele exagereaza

Autor: Liviu Chiru 30.11.2007
Leul a continuat sa recupere din terenul pierdut in fata euro, cursul coborand pentru a patra zi consecutiv, sustinut de o imbunatatire a sentimentului regional.
Euro a coborat ieri la Bucuresti pana la un minim de 3,4850 lei, pe fondul unor vanzari importante de valuta atat din partea jucatorilor locali, cat si a nerezidentilor.
In timp ce leul se reface dupa deprecierea soc din ultima luna, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat miercuri ca banca centrala ramane preocupata de evolutia cursului si va actiona in continuare pentru a evita miscari abrupte. Pe de alta parte, Isarescu considera cresterea abrupta a cursului din toamna o corectie a aprecierii "caraghioase" din prima parte a anului.
"Comentand evolutiile din august pana in prezent, as spune ca s-a extirpat o apreciere exagerata", a aratat guvernatorul, subliniind ca desi intre nivelurile extreme fluctuatiile au fost chiar si de 17%, pe medie leul ramane pe un trend de apreciere.
Euro urcase vinerea trecuta pana la un maxim al ultimilor doi ani, de 3,69 lei, marcand astfel o crestere cu circa 18% fata de nivelurile de la inceputul lunii iulie. La acest nivel au aparut in piata ordine importante de vanzare de valuta, dealerii suspectand o interventie indirecta a BNR. In ultimele zile leul a recuperat teren, cursul inregistrand o scadere abrupta in sedinta de tranzactionare de joi. Ieri piata locala s-a inchis in cotatii de 3,526 lei pentru un euro, dupa ce jucatorii au corectat o parte din aprecierea leului.
Isarescu a notat ca fluctuatiile induse de piata fac din curs un instrument de politica monetara care corecteaza evolutiile nesanatoase ale economiei.
"Cursul flexibil este un element de corectie si evolueaza nu doar cum vor exportatorii. Te penalizeaza daca ai politici gresite. De exemplu, te penalizeaza daca ai salarii prea mari si nu vrei sa ai somaj."
Totusi, guvernatorul spune ca banca centrala nu isi poate permite sa fie total indiferenta fata de evolutia de curs, chiar daca acestea corecteaza anumite politici gresite sau penalizeaza iesiri ale capitalurilor speculative, intrucat fluctuatiile mari pot afecta si operatorii locali.
"Daca o banca centrala spune: nu cred ca maniera in care este construita economia si societatea romaneasca, din punctul de vedere al vulnerabilitatii economice, dar si al institutiilor, ne permite sa trecem la o flotare complet libera, poate veni cu un singur argument - ca piata are tendinta sa exagereze", a spus guvernatorul.
Intr-un interviu recent, guvernatorul aratase ca sunt discutii in cadrul Consiliului de Administratie al BNR privind oportunitatea renuntarii la regimul de flotare controlata a cursului. Ieri, Isarescu a subliniat ca nu se poate trece la un regim de flotare complet libera, aducand si exemplul Poloniei, care a facut o astfel de optiune, iar la inceputul anilor 2000 zlotul a inregistrat fluctuatii de pana la 40% in numai cateva luni.
De altfel, inca din 2005, cand au fost facuti ultimii pasi pentru liberalizarea contului de capital, Isarescu atentiona ca evolutia cursului poate urma oscilatiile unui pendul, respectiv aprecieri puternice ar fi urmate de deprecieri potential la fel de mari, care ar putea destabiliza sistemul financiar. Miercuri, guvernatorul a aratat ca dimensiunea redusa a pietei locale, care in 2005 a fost un avantaj pentru ca speculatorii nu au avut unde sa plaseze sume prea mari, devine acum un dezavantaj, pentru ca intrarea unor fonduri importante creeaza valuri.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca este prea devreme pentru trecerea la un regim de flotare complet libera a cursului de schimb.
"Romania inca este dependenta de atragerea de investitii straine directe. In aceste conditii, orice fluctuatie a cursului - aprecieri sau deprecieri masive - nu vor face bine economiei, inclusiv din punctul de vedere al perceptiei investitorilor", spune Anghel. El se asteapta ca turbulentele de pe pietele financiare internationale sa continue si in 2008, astfel ca sentimentul investitorilor pentru regiunea Europei Centrale si de Est nu se va imbunatati semnificativ.

Isarescu: Cursul flexibil este un element de corectie si evolueaza nu doar cum vor exportatorii. Te penalizeaza daca ai politici gresite. Te penalizeaza daca ai salarii prea mari si nu vrei sa ai somaj