Areva tinteste primul loc in energia nucleara

Autor: Diana Zagrean 30.11.2007
Faptul ca Anne Lauvergeon, fiica unui istoric si nepoata unui arheolog, a fost atrasa de antichitati nu a mirat pe nimeni, scrie International Herald Tribune. Dar pasiunea ei a durat pana in clipa in care unchiul ei a dus-o la un sit arheologic intr-o vara. "Am descoperit ca arheologia implica mult praf, maini murdare si mers in patru labe prin pamant si praf", povesteste Lauvergeon, care acum, la 48 de ani, conduce compania de energie nucleara Areva.
Lungul drum de la maini murdare la o tinuta la patru ace a fost greu si sinuos, dar in final Lauvergeon a devenit una dintre cele mai puternice femei de afaceri din Franta. "Am vrut mereu sa fiu independenta. De la 15-16 ani am inceput sa lucrez pe timpul verii, ceea ce era o raritate printre tinerii francezi", spune directoarea Areva.
In ultimii ani, energia nucleara a fost privita ca o metoda nepotrivita de obtinere a energiei. SUA, Germania si Japonia au aratat o atitudine rezervata fata de extinderea uzinelor nucleare pe teritoriile lor, iar tarile care nu detineau centrale nucleare, cum sunt Italia sau Polonia, au refuzat sa le construiasca. Cu toate acestea, afacerile cu energie nucleara au revenit la viata, in mare parte sustinute de oameni ca Lauvergeon.
Deoarece costurile carburantilor fosili (petrol si gaze naturale) sunt in ultima vreme volatile, iar emisiile de dioxid de carbon rezultate in urma folosirii unor astfel de combustibili sunt tot mai greu de stapanit, promotorii energiei nucleare au intrat in actiune.
Companiile Westinghouse, General Electric si Areva, care se ocupa cu proiectarea si construirea uzinelor nucleare, au incheiat in ultima perioada o serie de contracte in tarile asiatice, in special cu China. Urmatoarea destinatie pentru construirea de uzine nucleare sunt tarile dezvoltate din Vest, ca Marea Britanie, Germania, tarile scandinave si SUA.
"Nu este deloc scump, iar costurile sunt absolut previzibile. Costul uraniului reprezinta doar 5% din totalul costurilor dumneavoastra", spune Lauvergeon. Directoarea Areva a mai adaugat ca in plus energia nucleara aduce independenta fata de importurile de carburanti si nu emite gaze cu efect de sera.
Energia nucleara a devenit un studiu de caz in procesul de globalizare, iar tot mai multe tari includ planuri de construire a unor astfel de centrale, fiind dispuse sa plateasca alte tari pentru aprovizionarea cu tehnologia necesara. "Renasterea energiei nucleare are loc in acest moment peste tot in lume", spune John Ritch, fost diplomat american, actual director general al asociatiei industriale World Nuclear Association. "Aceasta revenire la energia nucleara se petrece concomitent cu enorma expansiune a consumului de energie la nivel global."
Bineinteles, nu toata lumea ageeaza ideea construirii de cat mai multe centrale nucleare. "In acest moment nu exista o metoda sigura de administrare a deseurilor radioactive", afirma Nathan Argent, reprezentant al Greenpeace, unul dintre principalele grupuri ce se opun ideii de energie nucleara. Aceste grupuri argumenteaza opozitia lor prin faptul ca sustinerea construirii unor astfel de centrale incurajeaza proliferarea armelor nucleare.
Unele guverne sunt foarte atente la opiniile alegatorilor in ceea ce priveste energia nucleara. Germania, odata lider in productia de energie nucleara, a promis renuntarea la aceasta sursa de energie pana in anul 2020. De asemenea, Suedia are un program de renuntare la folosirea centralelor nucleare pana in 2010.
Cu toate acestea, Lauvergeon sustine ca energia nucleara este o alternativa "curata si sigura" la carburantii fosili. De asemenea, directoarea Areva subliniaza experienta companiei in transformarea deseurilor rezultate in urma proceselor in palete de oxid de uraniu mixt (MOX), care poate fi reprocesat in arderile turbinelor.
Lauvergeon este foarte increzatoare deoarece Franta, spre deosebire de majoritatea tarilor lumii, a fost mereu in favoarea centralelor nucleare. Un procent de 80% din energia electrica folosita in Franta provine din reactoare nucleare. Noul guvern francez sprijina productia de energie nucleara. In vizitele sale in tarile bazinului mediteranean, in special Libia si Maroc, precum si in discursurile din cadrul intrunirilor ONU, Nicholas Sarkozy, presedintele Frantei, a sustinut in repetate randuri calitatea tehnologiei nucleare franceze.
Lauvergeon subliniaza ca Areva nu este in favoarea proliferarii necontrolate a centralelor nucleare. "Noi nu incheiem afaceri cu tari care nu accepta controalele internationale."
In primele noua luni ale lui 2007, Areva a inregistrat venituri in valoare de 11,6 miliarde de dolari (7,8 miliarde euro), in crestere cu 6,8% fata de anul trecut, din construirea de centrale nucleare, dar si din minerit, procesarea uraniului si gestionarea deseurilor radioactive. Numarul comenzilor din prima jumatate a anului a crescut pana la valoarea de 45 miliarde de dolari, in crestere cu 30% fata de perioada precedenta.
Areva construieste in acest moment doua centrale nucleare pe modelul reactorului european cu apa sub presiune, primul in Franta, iar al doilea in Finlanda. Pentru urmatoarea perioada, Lauvergeon asteapta incheierea a inca doua contracte cu China.
Principalii concurenti ai companiei franceze sunt Westinghouse, General Electric si producatorul rus de reactoare nucleare Atomstroyexport. Westinghouse apartine acum japonezilor de la Toshiba, iar GE coopereaza cu Hitachi. Cu toate acestea, Areva este liderul pe piata producatorilor de centrale din ultimii ani.
Lauvergeon a mai anuntat ca Areva urmeaza sa intre pe teritoriul rivalilor de la Westinghouse, dupa formarea unui joint-venture cu divizia din Baltimore a Constellation Energy. Prin acest contract de cooperare, Areva va putea vinde centrale nucleare pe teritoriul Statelor Unite. De asemenea, Areva mai coopereaza cu francezii de la Electricite de France pentru a cuceri piata americana.
"Vrem sa readucem centralele nucleare in Statele Unite, de unde au disparut aproape in totalitate", a mai spus Lauvergeon. Areva are in acest moment 6.000 de angajati in Statele Unite, iar directoarea spune ca firma pregateste constant noi specialisti, prin sesiuni de training frecvente.