Mircea Ursache si Alexandru Paunescu fac rocada la conducerea Fondului Proprietatea

Autori: Mediafax , Mihaela Claudia Medrega , Vlad Nicolaescu 30.11.2007

Mircea Ursache este noul presedinte al Fondului Proprietatea, in locul lui Alexandru Paunescu, in urma adoptarii deciziei de conducere prin rotatie a societatii, pana la selectarea administratorului.



Fondul Proprietatea este o miza foarte importanta pentru ca are in patrimoniu active care valoreaza cel putin 4 miliarde de euro. Majoritatea actiunilor sale se afla inca in proprietatea statului. Paunescu ramane membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului.
Decizia de schimbare a conducerii este cu atat mai surprinzatoare cu cat Ursache, fost presedinte al AVAS, este membru al PSD, partid care s-a pronuntat in mai multe randuri impotriva Fondului Proprietatea ca solutie de despagubire a fostilor proprietari. Ursache a devenit in luna mai membru al Consiliului de Supraveghere. El va detine functia de presedinte pana la sfarsitul anului.
Fondul Proprietatea este destinat despagubirii fostilor proprietari ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist. Fondul nu a reusit sa isi indeplineasca pana in prezent aceasta functie, pentru ca nu a fost listat pe Bursa, iar fostii proprietari, chiar daca au primit actiuni la Fond, nu le pot vinde.
Alexandru Paunescu, care a preluat conducerea Fondului in mai 2006, a declarat recent ca selectarea administratorului este prevazuta pentru aprilie - mai 2008, iar listarea la Bursa a fondului pentru vara anului viitor. "Consiliul a decis (miercuri, 28 noiembrie - n.r.) sa adopte, pentru perioada prealabila selectiei administratorului de fond, o forma de conducere colegiala, cu preluarea lunara, prin rotatie, a functiei de presedinte de catre membrii sai", se arata intr-un comunicat al Fondului. Motivele deciziei nu au fost precizate.
Pe langa Paunescu, Consiliul de Supraveghere al Fondului este format din Ingrid Zaarour - presedinte la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, Emanoil Negut - secretar de stat Autoritatea de Control al Guvernului, Catalin Doica - secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, Mircea Ursache - presedinte director general al WTC Bucuresti, Bogdan Hutuca - vicepresedinte la Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Jozsef Birtalan - presedintele al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Componenta Consiliului de Supraveghere a ramas neschimbata.
"Consiliul de Supraveghere - actualmente cu atributii de administrator, tinde spre o restrangere a prerogativelor sale de pana acum, rezervandu-si doar rolul strategic, in favoarea conducerii executive care va prelua raspunderea administrarii companiei, odata cu angajarea unui director general", se mai spune in comunicat.
Ursache este presedinte director general al World Trade Center Bucuresti. Intre 2001 si 2003, Ursache a fost vicepresedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare, iar pana in 1999 a fost consilier al presedintelui Bancorex. In diferite perioade, Ursache a fost membru al consiliilor de administratie ale societatilor de asigurari Astra si Omniasig, precum si presedinte al Victoria Business Plazza (1998-1999). Ursache a fost si lider al PSD Bucuresti.
Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, la finele lunii septembrie, sistemul dualist de administrare a societatii, de catre un Directorat sub autoritatea Consiliului de Supraveghere. Directorul general al Fondului Proprietatea va fi numit prin hotarare de guvern, in circa doua - trei saptamani, potrivit reprezentantilor Fondului, interimatul fiind asigurat de actualul director general adjunct, Daniela Lulache.
Conducerea dualista, inclusa in noul act constitutiv al societatii, a fost discutata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Fondului si a fost aprobata aproape in unanimitate. Aceasta forma de conducere va fi aplicata pana la momentul transferului catre o societate de administrare selectata.