Pierderi de 32 mil. $ pentru americanii de la Smithfield

Autor: Diana Tudor Stoica 30.11.2007
Concernul american Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc la nivel mondial, a inregistrat in cel de-al doilea trimestru fiscal al acestui an pierderi de aproximativ 60 mil. dolari (40 mil. euro) pe segmentul de crestere a porcilor, jumatate din aceasta suma reprezentand pierderile grupului american in Romania.
Potrivit datelor disponibile in raportul trimestrial al companiei, Smithfield a pierdut 13 mil. dolari (peste 8,8 mil. euro) din cauza pestei porcine aparute anul acesta in cadrul a trei ferme detinute de grup in judetul Timis. In aceste ferme, Smithfield detinea circa 53.000 de porci, care au fost sacrificati. La aceasta suma s-au adaugat insa si fluctuatiile valutare care au avut ca rezultat pierderi de circa 19 mil. $ ( circa 12,8 mil. euro). "Declinul pe care l-am inregistrat in acest trimestru a fost determinat aproape in totalitate de segmentul de productie al carnii de porc", a declarat C. Larry Pope, presedinte si CEO al Smithfield.
Grupul anuntase in urma depistarii celui de-al treilea focar de pesta din Romania ca pierderile companiei ar putea depasi 6 mil. euro.
Pierderile sunt cu atat mai importante cu cat compania a trecut anul trecut pe profit dupa doi ani de prezenta pe piata locala.