3TS Capital Partners, investitii de peste 20 mil. ?

Autor: Ioana David 28.11.2007
FIRMA DE private equity si venture capital 3TS Capital Partners, una dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est, care administreaza fondurile din regiune ale gigantului 3i, a investit peste 20 mil. euro in companii locale pana in prezent.
"Suntem destul de optimisti in ceea ce priveste evolutia afacerilor din Romania. Aproximativ o treime din fondurile noastre totale vor merge pe piata locala", a spus Mihai Sfintescu, managing director al 3TS Capital Partners.
El estimeaza ca investitiile locale vor aduce randamente de 30%, exitul fiind programat intr-un interval de 3-4 ani.
Pana in prezent, 3TS detine o participatie de 47% in cadrul companiei de servicii medicale private Centrul Medical Unirea si 30% din actiunile Romprest Service, activa pe piata de facilities management. Cea mai recenta tranzactie in care 3TS a fost implicata a fost preluarea, impreuna cu alti sase investitori, a 11,7% din actiunile producatorului local de software Gecad Technologies. Valoarea tranzactiei in acest caz a fost de 2 mil. euro.
"Negociem un nou deal pe segmentul de media&marketing, care va fi finalizat anul viitor. In ceea ce priveste exit-urile din afacerile existente este oarecum prematur sa vorbim despre acestea, insa nu e nimic batut in cuie. In functie de conditiile pietei, poate fi devansat calendarul", a mai spus Sfintescu. El nu a dorit sa ofere mai multe informatii in legatura cu acest deal.
Cele mai atractive domenii pentru 3TS Capital Partners sunt serviciile, sanatatea si sectorul financiar.
"In sanatate exista posibilitatea ca impreuna cu Centrul Medical Unirea sa ne orientam spre achizitia altor clinici mai mici sau chiar sa ne uitam la producatori mici de medicamente. Este un sector foarte interesant pentru noi", a explicat Sfintescu.
Anul viitor 3TS va lansa un nou fond cu o capitalizare de 150-200 mil. euro destinat proiectelor cu un grad mai mare de risc (venture-capital). Cu acest nou fond 3TS va tinti sectorul de tehnologii, media si telecom pentru proiecte de dimensiuni mai mici de 2-3 mil. euro pana la maximum 5 mil. euro.
3i prin intermediul 3TS Capital Partners vizeaza participatii minoritare la companii, iar totalul fondurilor pe care urmeaza sa le deruleze in Romania se ridica la 150 mil. euro.
3TS Capital Partners administreaza fonduri de 166 mil. euro si este una dintre cele mai mari firme de profil din Europa Centrala si de Est, cu birouri in Budapesta, Bucuresti, Praga, Viena si Varsovia. Actionarii 3TS sunt echipa de conducere, 3i si Sitra.