Iuliana Varodi si "Morisena"

Autor: Ioana Vlasiu 16.11.2007
Iuliana Varodi e targumureseanca si a trait mai mult de zece ani in Olanda. A deprins de acolo un anume tip de activism cu deschidere sociala si credinta ca legaturile intre oameni cu pasiuni si interese comune pot sa construiasca un cadru mai bun al cotidianului.

A calatorit in India de unde a venit cu multe fotografii si mai ales cu amintiri si trairi la alta temperatura umana care au format punctul de pornire si substanta mai multor expozitii - fotografie, instalatie - la Targu-Mures si la Muzeul de Arta din Cluj -, precum si al unui volum de poezii in limba romana. Fata Morgana s-a numit expozitia de la Cluj, unde Iuliana Varodi a adus pentru cei de acasa jurnalul comprimat al intalnirii ei cu India. A participat tot cu fotografie la expozitia itinerata prin mai multe tari europene 24 de ore acasa in Europa.
Cu incapatanare si energie, cu un entuziasm putin obisnuit pe la noi, a pus pe picioare, in timp record, la Sangeorgiu de Mures, un centru de proiecte artistice si schimburi culturale, Morisena, care in aceasta vara deja a inceput sa functioneze.
Proiectul Cu autostopul spre Transilvania, initiat de Iuliana Varodi si coordonat de Heiner Holtappels de la Netherland Media Art Institute din Amsterdam, i-a reunit in final la Centrul Morisena pe Pauline Niks, Jesse Cremers, Mark Hansen, Christine Neihoff, Catalina Nistor, Klaus Taschler, Edina Csullog, Ionutz Pitzurescu, Wouter Osterholt si Elke Uitenhuis, ale caror filme video au fost prezentate in august la Targu-Mures si pot fi vazute pe internet. Calatoria e o arta, se spunea mai de mult. Acum arta e calatorie, cel putin de la deambularile din anii '70 ale lui Andrei Cadere incoace. Daca proiectul lui Andrei Cadere era individual, proiectele de azi au dimpotriva o dimensiune comunitara programatica. Nomadismul actual nu mai are ca orizont de asteptare exotismul, desi pentru un occidental ajuns in Transilvania el nu e cu totul absent. Improvizatia si spontaneitatea care nu inseamna lipsa de coerenta, spiritul de observatie si capacitatea de a crea semnificatii marcheaza productiile video ale participantilor. Cei 10 artisti tineri au traversat buna parte din Europa si Romania ca sa ajunga la Sangiorgiu de Mures pentru a se intalni, aducand fiecare povestea sa si experienta drumului parcurs, propria reflectie asupra alteritatii, mai tandra sau mai dura, relatata pe ton liric sau ironic, amuzant sau in registru grav, laconic sau descriptiv si a petrece un timp impreuna intr-un loc inedit pentru toti.