Bursa din Varsovia incearca sa concureze cu Bursa din Londra

Autor: Ciprian Botea 15.11.2007
Recent, Ludwig Sobolewski, presedintele Bursei de la Varsovia, a dezvaluit ambitiile de crestere ale institutiei pe care o conduce, scrie presa poloneza.
"Listarea pe Bursa de la Varsovia va deveni o alternativa legitima si respectabila fata de Bursa de la Londra" pentru companiile internationale care opereaza pe piata central si est-europeana, a declarat Sobolewski. Mai mult de zece companii non-poloneze vor fi listate din 2008 pe Bursa din Varsovia, in urma acestei actiuni bursa poloneza devenind cea mai mare din Europa Centrala, depasind Bursa de la Viena.
Kernel Holding, un procesator ucrainian de seminte de floarea-soarelui, si Reinhold Polska, un dezvoltator imobiliar suedez, vor fi listate pe bursa anul acesta, urcand numarul companiilor straine listate la Varsovia la 11. Alt e companii din Bulgaria si Lituania vor fi listate, cel mai probabil, anul viitor. Numarul total de companii listate in 2007 la bursa poloneza ar putea depasi 100.
Companiile nu sunt atrase doar de posibilitatea de a strange un volum substantial de capital pe care il pot folosi pentru eventualele extinderi, ci si pentru brandul pe care il detine Bursa din Varsovia si care are un impact pozitiv asupra companiilor listate.
Bursa poloneza are "o baza echilibrata si stabila de investitori", o treime fiind investitori individuali, o treime investitori institutionali locali, iar restul investitori straini, spune Sobolewski.
El a invocat, de asemenea, schimbarile si imbunatatirile care au loc permanent in cadrul bursei, mentionand in acest sens imbunatatirea conditiilor de vanzare a actiunilor.
Sobolewski sustine si planul de a privatiza mai multe dintre companiile detinute de stat, declarand ca "nu vad nici un motiv pentru care statul ar trebui sa fie un detinator strategic in cadrul mediului de afaceri, cu exceptia unei categorii limitate".
Totusi, el se opune ideii de privatizare a Bursei din Varsovia, declarand ca institutia este parte a "infrastructurii" tarii. Mai mult, Sobolewski considera ca bursele detinute de investitori privati nu au dovedit pana acum ca reprezinta modelul corect. Modelul pe care il prefera in ceea ce priveste Bursa din Varsovia este un parteneriat intre "jucatorii de pe piata", adica brokeri, fonduri de investitii si banci, care sunt participanti activi pe piata de capital.
Intrebat care este momentul oportun pentru ca Polonia sa adopte moneda unica europeana, Sobolewski a raspuns "cu cat mai repede, cu atat mai bine", adaugand ca tranzactiile de pe bursa poloneza in care sunt implicate companii straine vor fi mult mai simple intr-o asemenea situatie.