Legea italiana a expulzarilor, criticata la Bucuresti si la Strasbourg

Autor: Iulian Anghel 13.11.2007
Legea italiana care permite expulzarile rapide are "deficiente majore", sustine Departamentul Afacerilor Europene de pe langa Guvernul roman in urma analizarii documentului in raport cu legislatia europeana.

Parlamentul European urma sa dezbata aseara un proiect de rezolutie referitor la decretul adoptat recent de Guvernul italian care permite expulzarea cetatenilor comunitari din ratiuni de siguranta publica. Rezolutia va fi supusa votului maine.
In aceasta saptamana este asteptata si reactia Comisiei Europene la decretul italian despre care presa occidentala crede ca este indreptat practic impotriva romanilor din Italia.
Potrivit Departamentului Afacerilor Europene (DAE) de pe langa Guvernul Romaniei, legea are deficiente majore care dau posibilitatea unor aplicari abuzive si se abate de la directiva Comisiei Europene referitoare la libertatea de circulatie si de sedere (2004/38/CE) intrucat ceea ce defineste drept "siguranta publica" in baza careia poate fi decisa expulzarea acopera o sfera foarte larga. De asemenea, spune DEA, motivele pentru care poate fi decisa expulzarea sunt mai numeroase decat cele prevazute de legislatia comunitara. DEA critica obligativitatea ca persoana expulzata sa se prezinte la consulatul italian din statul de origine sub imperiul unor sanctiuni penale. DEA crede ca pedeapsa administrativa (expulzarea) este suficienta.
Parlamentul European va vota maine un proiect de rezolutie referitor la decretul adoptat de guvernul italian.
Eurodeputatul roman Adrian Severin a afirmat ca initiativa proiectului de rezolutie din PE apartine grupului socialist dupa o propunere a socialistilor romani si italieni.
Proiectul se refera la "excluderea oricaror discriminari intre cetatenii europeni pe criterii de origine etnica sau nationala si condamnarea formulelor rasiste de orice fel; reglementarea liberei circulatii si respectul pentru principiul liberei circulatii in spatiul european si reglementarea exceptiilor de la acest principiu pentru ratiuni de protejare a securitatii persoanelor in anumite state", a declarat Severin.
Grupul Popularilor Europeni (PPE) a anuntat ca va vota impotriva acestei rezolutii a socialistilor.
Ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a solicitat PD si UDMR (membre ale PPE) sa nu se ralieze demersului popularilor de a nu vota proiectul de rezolutie a Parlamentului European in ce priveste perspectivele juridice si politice ale decretului-lege al Guvernului italian in ce priveste masurile de expulzare.
El a solicitat reprezentantilor PD si UDMR din PE sa nu se ralieze nici intentiei popularilor europeni de a solicita masuri si mai drastice la adresa imigrantilor. Diaconescu a afirmat ca ?exista semnale" ca grupul popularilor din Parlamentul European ar putea insista, in cadrul sedintei Legislativului European, pentru luarea unor masuri mai drastice la adresa imigrantilor din statele membre ale UE in ceea ce priveste dreptul de libera circulatie si masuri de retorsiune, o discutie despre astfel de masuri urmand a fi abordata de autoritatile din Franta, Germania si Marea Britanie.
Ieri, europarlamentarul PD Sorin Frunzaverde a declarat dupa o intalnire cu ambasadorul Italiei ca exista disponibilitate la nivelul Executivului italian sa modifice textul decretului-lege referitor la romani, daca vor exista recomandari ale Comisiei Europene in acest sens.
"Ambasadorul ne-a confirmat ca exista disponibilitatea la nivelul Executivului italian ca acest decret-lege sa fie modificat conform cu instructiunile Comisiei Europene", a anuntat Frunzaverde.
In acest rastimp atacurile asupra romanilor care ar putea avea drept cauza situatia tensionata continua. Un imigrant roman se afla ieri in stare grava la spital dupa ce a fost agresat in cursul noptii de duminica spre luni pe o strada din Roma de persoane ramase necunoscute.
Alti doi imigranti romani au fost asasinati in ultimele zile, dar politia pune aceste lucruri pe seama rafuielilor personale si nu pe xenofobia italienilor.
Ziarele continua sa relateze zilnic despre posibile infractiuni comise de romani, desi infractorii nu au fost prinsi, drept urmare identitatea nu poate fi confirmata suta la suta. Insa martorii care asista la o infractiune spun aproape intotdeauna, citati de presa, ca agresorul este "probabil roman".