Cat costa petrecerea de Revelion la hotelurile de cinci stele din Capitala?

Autor: Roxana Petrescu 08.11.2007
Gradul de ocupare pentru evenimentele organizate de hotelurile de cinci stele din Capitala in perioada sarbatorilor de iarna va fi de 100%. Pretul nu este o problema, chiar daca noaptea de Revelion vine cu o nota de plata de aproximativ 5.000 de lei (1.51

"Segmentul de evenimente este extrem de dinamic in luna decembrie, cu 100% grad de ocupare al salilor de reuniuni, conferinte si petreceri. Rezervarile se fac chiar si cu doua-trei luni inainte, mai ales atunci cand este vorba de evenimente complexe care implica si solicitari pentru cazare, cum ar fi petrecerile pentru angajati organizate de marile companii", spune Gratiela Badicu, director de vanzari si marketing in cadrul hotelului de cinci stele din Capitala Howard Johnson Grand Plaza Hotel.
Potrivit acesteia, in luna decembrie predominante sunt petrecerile de Craciun si actiunile de caritate.
"Judecand dupa ritmul din anii trecuti, rezervarile pentru petrecerile de Revelion se vor face intr-un ritm mai alert incepand cu luna decembrie. Ca si in ceilalti ani, ne asteptam sa avem diverse locatii in care organizam petreceri pline de clienti", spune Corina Alexandru, PR si marketing manager in cadrul hotelului de cinci stele Athenee Palace Hilton.
Chiar daca majoritatea expatilor, care de obicei aduc o parte semnificativa din veniturile unitatilor de cinci stele, pleaca in aceasta perioada in tarile lor de provenienta, restaurantele sunt ocupate in perioada Sarbatorilor.
"Profilul clientului nostru pentru petrecerile de Sarbatori ar fi clientii nostri fideli din timpul anului, oameni de afaceri foarte ocupati care nu-si permit sa plece din tara pentru o saptamana si romanii care locuiesc in strainatate si vin in tara de Sarbatori, care vor sa-si 'rasfete' rudele de aici", spune Dina Litzica, PR si marketing manager in cadrul unitatii de cinci stele JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Desi segmentul de evenimente este foarte solicitat in cadrul unitatilor hoteliere in perioada Sarbatorilor de iarna, sezonul in sine nu contribuie semnificativ la incasarile totale pentru unitatile de cinci stele din Capitala.
"Sezonul de iarna, cel din preajma Sarbatorilor, este mai degraba unul low (scazut), avand in vedere ca o mare parte din turismul din Capitala este turism de business. In general, tarifele la cazare scad in aceasta perioada. Nu acelasi lucru se intampla insa pe segmentul de evenimente, unde se inregistreaza o cerere foarte mare de sali de conferinta si unde rezervarile se fac cu destul de mult timp inainte", spune reprezentanta Howard Johnson.
Potrivit sursei citate, in majoritatea cazurilor se observa o crestere a bugetelor pentru aceste petreceri, in paralel cu cresterea in complexitate in ceea ce priveste decoratiunile speciale sau meniurile deosebite.
"In general, clientii vin cu propriul concept de eveniment, insa hotelul incearca intotdeauna sa completeze atmosfera prin decoratiuni tematice specifice acestei perioade", a mai precizat Gratiela Badicu.
Potrivit ofertei pregatite de Athenee Palace Hilton, un brunch de Craciun in restaurantul hotelului costa 175 de lei (53 de euro), una dintre petrecerile de Revelion costa 860 de lei (260 de euro) de persoana, iar o cina privata de Anul Nou, care include o camera pentru doua persoane si micul dejun, porneste de la 4.800 (1.454 de euro) de lei la care se adauga cate 1.000 de lei (303 euro) pentru fiecare persoana in plus pana la maxim 6.
In cazul hotelului JW Marriott, un brunch de Craciun costa 185 de lei (56 de euro), in timp ce servirea cinei in aceeasi zi costa 200 de lei (60 de euro). Seara de Revelion in una din salile hotelului costa 750 de lei (227 de lei) de persoana.
In cadrul Intercontinental, participarea la una din cele doua petreceri de Revelion costa in jur de 200 de euro de persoana.
"Vom organiza evenimente speciale de Craciun si petreceri de Revelion in salile noastre si in restaurante, incepand cu primele zile din luna decembrie: brunch special de Craciun, cu un loc special de joaca pentru copii unde vor avea loc si mici reprezentantii de teatru, meniuri speciale in cele doua restaurante Madrigal si Corso, vin fiert in barul Intermezzo si altele", au precizat reprezentantii hotelului Intercontinental.
Segmentul de evenimente, in care este cuprinsa si organizarea de conferinte sau de seminarii, genereaza intre 30% si 50% din cifra de afaceri anuala, potrivit ultimelor informatii disponibile. Aportul segmentului evenimente la afacerile unui hotel variaza in functie de locatie, numarul de sali de conferinte si banqueting si gradul de dotare al respectivelor unitati. Potrivit jucatorilor de pe aceasta piata, procentajul acestui segment in totalul afacerilor derulate va creste in urmatorii ani, principalul factor fiind dezvoltarea companiilor straine pe piata locala.
Pe piata hotelurilor de cinci stele din Capitala sunt prezente unitatile Intercontinental, Crowne Plaza, Howard Johnson, Casa Capsa, Athenee Palace Hilton, JW Marriott si hotelul Carol care a fost deschis recent. In total, cele sapte unitati totalizeaza aproximativ 1.600 de camere, oferta foarte redusa in comparatie cu cererea de cazare care exista pe piata bucuresteana.
Cele sase hoteluri care au fost active si anul trecut pe piata de profil au inregistrat afaceri cumulate de 95 de milioane de euro, cu 8% mai mult comparativ cu nivelul consemnat in 2005. In primele sase luni ale anului, majoritatea unitatilor hoteliere de cinci stele au raportat cresteri de 10% ale afacerilor in special datorita cresterii turismului de business.
Luna decembrie gaseste hotelurile de cinci stele cu un grad de ocupare de 100%