Cioroianu se gandea in Egipt ca ar fi bun un desert pentru "cei care ne fac de ras"

Autor: Iulian Anghel 06.11.2007
Mai multe organizatii neguvernamentale au cerut ieri demisia ministrului de externe Adrian Cioroianu pentru o remarca considerata scandaloasa.
Intr-o emisiune la Antena 3 ministrul a declarat: "Eram pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate, pe SMS, pentru ca nu puteam fi prins prin telefonia mobila. Eram cam in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe cei care ne fac de ras."
Mai multe organizatii neguvernamentale au considerat remarca rasiala si i-au cerut demisia ministrului.
Oamenii politici romani au condamnat ieri atacurile impotriva romanilor din Italia, dar analistii cred ca in toata aceasta "isterie", un lucru a fost uitat la Bucuresti, anume ca Romania insasi are o problema, aceea a oamenilor care traiesc la limita si comit infractiuni aici sau aiurea, iar statul roman nu s-a interesat deloc de soarta lor.
Profesorul de stiinte politice Daniel Barbu crede ca administratia de la Bucuresti a tratat criza intr-un mod neprofesionist si a ridicat false probleme: "Si presedintele, si premierul spun acelasi lucru. Demnitatea nationala a fost atacata si trebuie sa-i protejam pe romani! Dar acel Mailat (criminalul care a provocat lantul de reactii impotriva imigrantilor romani din Italia - n.n.) nu provine de la periferia Romei, ci de la periferia Avrigului. Este adevarat ca problema a fost mult exagerata, dar nu trebuie sa uitam ca este in primul rand a noastra".
El remarca in acelasi timp reactia tarzie a administratiei. "Ministrul de externe trebuia sa fie de multa vreme peste Prodi, peste ministrul italian de externe italian sa-i convinga, sa arate macar ca sunt preocupati de aceasta problema. In loc de acest lucru ministrul Cioroianu a mers cu logodnica la piramide. De ce era la piramide si nu la Roma?", afirma Barbu.
Dupa ce saptamana trecuta a adoptat o lege care permite expulzarea cu multa usurinta a imigrantilor (vizati sunt in primul rand romanii), Guvernul italian pare ca si-a dat seama ca a scapat situatia din mana.
Premierul Romano Prodi a facut ieri un apel la italieni sa faca distinctie intre romanii care muncesc cinstit in Italia si intre cei care comit infractiuni. "Sa nu fim xenofobi. Romania este o tara prietena", a spus el.
Dar situatia ramane tensionata. Presa din Italia a anuntat ieri ca o bomba artizanala a explodat in cursul noptii de sambata spre duminica la magazinul unui roman din localitatea italiana Monterotondo, situata la periferia Romei, dar deflagratia nu s-a soldat cu daune materiale majore.
Carabinierii cred ca este vorba de un incident care face parte din campania xenofoba starnita de agresarea si uciderea Giovannei Reggiana.
Proprietarul magazinului atacat este Diana Steluta Mailat, al carei nume de familie este identic cu cel al principalului suspect in agresiunea de la Roma - Nicolae Romulus Mailat.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a convocat ieri o noua sedinta de guvern pe aceasta tema si a anuntat ca se va deplasa in aceasta saptamana la Roma. El a avut o discutie cu oamenii de afaceri italieni din Romania pe care i-a rugat sa contribuie la detensionarea situatiei. Ministrul de externe a declarat ca, in planul de masuri al externelor pentru perioada imediat urmatoare, figureaza actiuni de comunicare publica si actiuni consulare printre care deschiderea de trei noi consulate la Trieste, Bologna si Cosenza.
Partidele, care se afla in campania pentru europarlamentare, au exploatat politic momentul.
Liderul PD Emil Boc a declarat ca spera ca si clasa politica italiana sa stopeze actiunile "revansarde" la adresa romanilor. Seful PSD Mircea Geoana a cerut crearea unui minister roman al emigratiei. In aceasi vreme, PSD a anuntat ca va cere grupului Socialist din Parlamenul European sa protesteze fata de situatia din Italia.
Comisia Europeana a subliniat ieri ca orice expulzare a cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene nu poate fi decat "individuala" si ar trebui "sa poata face obiectul unui recurs", dupa decretul de urgenta adoptat de Guvernul italian pentru a expulza imigrantii romani a declarat Friso Roscam Abbing, purtator de cuvant al comisarului european pentru justitie, Franco Frattini. El nu a precizat daca decretul italian respecta aceste doua conditii, argumentand ca acest decret nu a fost prezentat Comisiei Europene deocamdata.
Autoritatile romane i-au trimis ieri o scrisoare lui Franco Frattini, in care fac o evaluare a decretului-lege privind siguranta publica, adoptat de Italia. Intreaga presa europeana a relatat pe larg situatia.