Mogulul media Rupert Murdoch este folosit in Georgia ca scut impotriva presiunilor politice

Autor: Ciprian Botea 05.11.2007
Un om de afaceri georgian, care finanteaza o campanie impotriva presedintelui Mihail Saakasvili, s-a indreptat spre un parteneriat cu Rupert Murdoch, seful gigantului media News Corp, in incercarea de a proteja independenta editoriala a companiei media pe

Badri Patarkatsisvili a anuntat ca intentioneaza sa vanda un pachet din actiunile Imedi, cea mai mare companie media privata din Georgia catre News Corp, suma la care tranzactia va fi efectuata nefiind dezvaluita.
El a declarat ca trustul de presa controlat de Murdoch, care detine deja 49% din Imedi, isi va mari participatia pana la 51%, mai mult preluand temporar si cele 49% care ii raman lui.
Aparitia lui Murdoch in postura de aparator al independentei editoriale i-a intrigat pe criticii sai, care au pus in repetate randuri accentul pe maniera dura de management a australianului, acuzat nu de putine ori de imixtiune in politica editoriala a companiilor media pe care le detine. Dar Patarkatsisvili spune ca nu are niciun dubiu in ceea ce priveste bunele intentii ale lui Murdoch.
"Il cunosc pe Rupert Murdoch de foarte multi ani si am incredere in el. Este un om de cuvant si sunt sigur ca va face tot ce-i sta in putinta pentru a pastra independenta companiei", a spus el.
Marty Pompadur, adjunctul lui Murdoch si presedintele News Corp. Europe, spune ca trustul de presa, care a investit pentru prima data in Imedi anul trecut, se extinde foarte rapid in tarile emergente ale Europei. "Aceasta miscare nu este doar una politica", a declarat Pompadur.
Patarkatsisvili a predat controlul asupra Imedi in urma anuntului public privind opozitia sa fata de regimul presedintelui Saakasvili si chiar inaintea unei demonstratii antiguvernamentale puternice, care a avut loc la Tbilisi.
El spune ca Saakasvili, foarte pretuit in Occident pentru liberalizarea economiei georgiene, a concentrat toata puterea politica in mainile sale. "Presedintele este un uzurpator care conduce aceasta tara dupa propria sa vointa, aratand o fata democratica vestului".
Omul de afaceri a intervenit pentru prima data in politica, finantand campania lui Saakasvili si a aliatilor sai, in timpul asa-numitei Revolutii a Trandafirilor din 2003, cand regimul corupt al presedintelui Edu-ard Sevardnadze a fost rasturnat.
Dar a inceput sa puna la indoiala adevarata natura a regimului lui Saakasvili, in momentul mortii, in 2005, a premierului Zurab Zhvania, care aparent a fost victima unei intoxicatii accidentale cu gaz. Patarkatsisvili spune ca autoritatile au devenit din ce in ce mai agresive in a intenta procese oamenilor de afaceri, in special in cazul privatizarilor. De la un punct incolo, nimeni nu se mai simte sigur in aceasta tara, spune el.
Patarkatsisvili mai spune ca sprijina dorinta opozitiei parlamentare privind organizarea alegerilor legislative in primavara viitoare, si nu la toamna, perioada care ar coincide cu alegerile prezidentiale, aceasta fiind varianta preferata de Saakasvili. Mai mult, el sustine modificarea constitutiei in sensul reducerii puterilor prezidentiale prin introducerea unui sistem echilibrat, in care puterea sa se imparta intre presedinte, Guvern si Parlament.
"Am finantat Revolutia Trandafirilor, iar acum finantez proiectul unei tari stabile", spune el. "Nu cred ca aceasta tara va mai putea supravietui unei noi revolutii".