Merrill Lynch i-a dat lui O'Neal 160 mil. $ ca sa plece

Autor: Vlad Anastasiu 01.11.2007
Apele s-au calmat la Merrill Lynch dupa plecarea lui O'Neal, urmeaza procesul de desemnare a unui nou presedinte.

Saptamana trecuta a fost pentru banca americana Merrill Lynch una extrem de agitata, conducerea fiind nevoita sa anunte pierderi masive inregistrate in cel de-al treilea trimestru, culminand cu anuntul retragerii de la conducere a fostului director executiv, prestigiosul Stanley O'Neal, scrie International Herald Tribune.
Dupa cateva zile de acalmie, boardul director al Merrill l-a insarcinat pe Alberto Cribiore, membru al consiliului director, cu gasirea unui inlocuitor pentru O'Neal.
Plecarea lui O'Neal era de mult asteptata, in conditiile in care grupul bancar a inregistrat in ultima perioada pierderi de peste aproape 8,4 miliarde de dolari din cauza investitiilor pe piata subprime. Ceea ce i-a determinat pe sefii Merrill Lynch sa il demita pe O'Neal au fost discutiile neautorizate privind incheierea unei posibile fuziuni cu unul dintre rivalii Merrill, banca Wachovia.
"Am fost extrem de norocos in ultimii 21 de ani pe care mi i-am petrecut la Merrill Lynch", a declarat O'Neal. "In cadrul companiei am avut parte de oportunitati la care nici nu am visat vreodata, cariera mea culminand cu functia de director al Merrill, functie pe care am detinut-o in ultimii cinci ani", a incheiat O'Neal.
Plecarea sa, care public a fost numita retragere, insa neoficial se banuieste ca ar fi vorba despre o concediere, i-a adus lui O'Neal un pachet compensatoriu de nu mai putin de 161,5 milioane de dolari (112 mil. euro) sub forma de actiuni ale bancii si beneficii de retragere.
In plus fata de gasirea unui inlocuitor pentru O'Neal, Cribiore va ocupa functia de presedinte interimar al Merrill Lynch, el fiind unul dintre directorii care s-au facut remarcati cat timp O'Neal a fost la conducerea companiei.
Avand extrem de multa experienta in domeniul financiar, Cribiore, care anterior a lucrat pentru doua mari companii de profil, pentru Clayton, Dubilier & Rice si respectiv pentru Brera Capital Partners, a fost ales la conducerea Merrill intr-un moment in care O'Neal tocmai incerca reprofilarea companiei, punand accentul pe actiunile private, acest sector nefiind niciodata principalul domeniu de activitate al Merrill.
Cum un astfel de proces, de schimbare a presedintelui unei banci, este un proces de durata, se pare ca atat directorii Merrill, cat si Cribiore se vor grabi cat vor putea de repede, pentru desemnarea unui inlocuitor.
Printre posibilii candidati care ar putea urma la conducerea Merrill Lynch se numara Alan Schwartz, presedintele Bear Stearns si Laurence Fink, directorul executiv al firmei de management al activelor BlackRock, acestia doi fiind cel mai probabil sa fie contactati in perioada urmatoare, conform unor surse din cadrul bancii. Niciunul din cei doi nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Avand o vasta experienta in domeniul managementului activelor, in prezent firma sa detinand active in valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari, Fink este creditat cu cele mai mari sanse pentru postul de presedinte al Merrill. De asemenea, un alt avantaj pe care Fink il detine este experienta pe care o are in managementul de risc, el ocupandu-se in cadrul BlockRock de dezvoltarea unor programe si softuri de control al riscului.
Pe lista posibililor succesori ai lui O'Neal se mai afla si John Thain, actualul presedinte al Bursei din New York.
Un alt candidat ar putea fi Gregory Fleming, copresedintele al Merrill, cu toate ca la varsta de doar 44 de ani, multi dintre actionari sunt de parere ca Fleming ar fi prea tanar pentru o asemenea pozitie. Deocamdata, el ocupa postul de director executiv, atata timp cat presedinte este Cribiore.