GE Healthcare mizeaza pe sectorul public

Autor: Ioana David 31.10.2007
GE Healthcare, unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente medicale din lume, estimeaza ca va pastra si in 2008 ritmul de crestere de peste 40% pe piata locala, cifra de afaceri vizata fiind de 72 mil. euro. In 2007, compania mizeaza pe vanzari de 50 mil. euro.
"Am vrea sa crestem cu cel putin 45%. Consideram ca atat noi, cat si piata avem acest potential. In acest moment estimam aceasta piata la 200 mil. euro", a spus Radu Gorduza-Lupu, strategic manager al GE Healthcare.
Nu exista estimari oficiale cu privire la valoarea si la evolutia pietei de echipamente medicale, insa conform previziunilor GE Healthcare aceasta va continua sa creasca in urmatorii 3-4 ani cu peste 30%. Spre deosebire de anii trecuti, cand ponderea sectorului privat era de 70% in vanzari, incepand cu 2007 ponderea s-a inversat. Anu l acesta GE Healthcare a castigat licitatiile Ministerului Sanatatii pentru radiologie si angiografie, in valoare de 8 mil. euro.
"Sectorul public traverseaza o perioada de efervescenta in acest moment. Sunt proiecte de zeci, poate de sute de milioane de euro in derulare. Pe de alta parte si sectorul privat ramane interesant, pe masura ce operatorii isi continua planurile de extindere atat pe orizontala, cat si pe verticala", a continuat Gorduza-Lupu.
Un potential extraordinar pentru companiile de echipamente medicale l-ar reprezenta demararea de catre Ministerul Sanatatii a constructiei la 28 de spitale si retehnologizarea pentru alte 15. Proiectul este de ordinul miliardelor de euro. GE Healthcare a anuntat oficial ieri un parteneriat strategic cu Medicare Technics care vizeaza dezvoltarea solutiilor integrate de proiecte medicale la cheie pe piata romaneasca. Cele doua companii au dezvoltat pana in prezent 8 astfel de proiecte, in valoare totala de 20 mil. euro, folosind o finantare Medicredit Leasing. In cadrul vanzarilor GE Healthcare estimate la 50 mil. euro in 2007, 20 mil. euro sunt reprezentate de proiectele medicale la cheie. Printre proiectele dezvoltate in cadrul acestui parteneraiat se numara centrele companiilor Evolution Med si Total Radiology din Bucuresti, Centrul Medical Elim din Pitesti sau Scandia Imagistica.
Compania Medicredit Leasing, controlata de Banca Transilvania, este specializata in leasingul pentru echipamente medicale si estimeaza ca va finanta bunuri in valoare de 16 mil. euro.
"In 2007 valoarea proiectelor la cheie finantate va fi de aproximativ 11,5 mil. euro, restul pana la 16 mil. euro urmand sa se deruleze pe microleasing", a spus Dan Captaru, director de operatiuni al Medicredit Leasing.