Fundatenii

Autor: Mihai Sorin Radulescu 26.10.2007
Numele acestei familii din Muntenia provine de la satul Fundata, din comuna Tartatesti (Dambovita).

Poate tocmai neincuscririle cu protipendada, in veacul al XVIII-lea - mai ales cu cea de obarsie alogena -, a facut din Fundateni - dupa cum a fost si cazul multor altor neamuri din Arhondologia Valahiei - o familie aflata la distanta de puterea politica, de prestigiul prezentei la Curtea Domneasca. Ceea ce nu o face insa totusi mai putin demna de interes.
Din excelenta carte a doamnei Voica Puscasu, Actul de ctitorire ca fenomen istoric in Tara Romaneasca si Moldova pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea (Bucuresti, Editura Vremea, 2001, p. 237), aflam ca Matei Fundateanu a ctitorit in acel veac, biserica din satul de origine a familiei. Ava nd in vedere epoca tarzie, sa fi fost vorba oare de o reconstructie?
Arhondologiile Tarii Romanesti de la 1837, manuscris pastrat la Biblioteca Academiei Romane, transcris de Alexandru V. Perietzianu-Buzau si publicat de Paul Cernovodeanu si Irina Gavrila, contine numele catorva dintre membrii acestei familii (p. 96): Haralambie Fundateanu, capitan si parucic; trei "Ioan Fundateanu", cu rangurile de pitar si serdar; doi "Nicolae Fundateanu", dintre care cel care a fost vataf de divan, a incetat din viata la 1 decembrie 1843. Celalalt purtator al acestui nume a detinut rangurile de paharnic si de medelnicer.
In albumul genealogic al lui Octav George Lecca din 1911 sunt consemnate doua aliante matrimoniale cu Fundatenii. Colonelul Constantin Rudeanu a fost intaia oara casatorit cu Elena Fundateanu (1850-1917; prenumele ei si anii de viata provin de la Gh. Bezviconi), avandu-l ca fiu pe viitorul general Vasile Rudeanu, personaj proeminent al armatei romane la inceputul secolului XX. Intaia sotie a acestuia a fost Eufrosina Sutzu si e interesant de remarcat faptul ca cealalta casatorie Fundateanu din albumul lui Lecca este cea a Nadinei Sutzu, fiica lui Constantin Sutzu-Dudescu si stranepoata directa a domnitorului Mihail al II-lea Sutzu.
Gheorghe Bezviconi inregistra in a sa Necropola a Capitalei (p.134) pe paharnicul Nicolae Fundateanu (inmormantat la Cernica), precum si pe Constantin Fundateanu (1857-1934), inginer si publicist, pe mai sus amintita Elena Rudeanu nascuta Fundateanu, fiica lui Haralambie N. Fundateanu (1813 - 1889), capitan si a sotiei sale Smaranda (+1890), amandoi inmormantati in acelasi loc de la cimitirul Bellu; de asemenea si un al doilea Haralambie Fundateanu (1860 - 1930), avocat, probabil fiu al acestora din urma. Personajul poate cel mai marcant al familiei a fost contraamiralul Preda C. Fundateanu, doctor in drept, autorul unor carti si articole de drept maritim: Libertatea marilor si brizele maritime, cu prefata de Nicolae Titulescu, Instructiuni comandantilor navelor de razboi pentru aplicarea dreptului international, Statutul stramtorilor. Studiu juridic-politic-economic, Razboiul submarin si Conventia de la Washington, Realizari romanesti la Gurile Dunarii, Iesirea la mare.
Aceasta din urma carte, aparuta in 1944, poarta o dedicatie catre fratele sau, inginerul-inspector general Ion C. Fundateanu. Amintirea unei proprietati vechi a Fundatenilor se pastreaza in numele unei localitati din apropiere de Pitesti - Fundateanca -, acolo unde se gaseste casa memoriala Dinu Lipatti (care nu avea insa vreo legatura de rudenie cu Fundatenii). Ca in toate cazurile acestor toponime feminine, el nu provine de la o boieroaica Fundateanu, ci de la mosia unui membru al acestei familii.