Noul sistem de operare Apple, pe 26 octombrie

Autor: Ionut Mustata 18.10.2007
Compania americana Apple a anuntat lansarea noului sau sistem de operare Leopard OS X pe 26 octombrie, cu aproximativ patru luni mai tarziu decat a anuntat initial, ca urmare a atentiei sporite acordate lansarii iPhone.
Sistemul de operare, a cincea generatie a OS X, va oferi peste 300 de noi utilitati si aplicatii, versiunea cea mai completa, "Ultimate", urmand sa fie disponibila la un pret de 129 de dolari (91 de euro). De asemenea, Leopard este disponibil si intr-o versiune "de familie", la pretul de 199 de dolari (140 de euro), care poate fi instalata pe cinci computere conectate intre ele.
Printre avantajele Leopard au fost incluse imbunatatiri ale aplicatiilor de e-mail si mesagerie instant, optiunea de a previzualiza documentele si fisierele fara a accesa un program separat, precum si acces rapid pe alte computere contectate la aceeasi retea de apartament sau de birou sau Time Machine, o aplicatie de back-up (salvare si arhivare).
Leopard, care fost construit pe arhitectura de 64 de biti, va fi compatibil cu orice computer Machintosh care echipeaza atat procesoare Intel, cat si generatiile G5 si G4 de la IBM, cu frecvente de lucru incepand cu 867 MHz.
Potrivit reprezentantilor Integrated Romanian Informations Systems (I.R.I.S.), Leopard OS X va fi disponibil si in Romania incepand cu 26 octombrie la preturile recomandate de Apple. De cealalta parte, Windows Vista, cea mai noua generatie a sistemului de operare Microsoft Windows, lansata pentru publicul larg la inceputul acestui an, este disponibila in mai multe versiuni la preturi intre 100 si 260 de dolari (70,5 - 183 euro).
In trimestrul incheiat la 30 iunie, Apple a vandut circa 1,8 milioane de computere Macintosh, ritmul de crestere, respectiv 33% fata de aceeasi perioada din 2006, fiind de circa trei ori mai mare decat rata de crestere din acest an a pietei globale de PC-uri.
De asemenea, Apple a anuntat ca a ajuns la un acord cu operatorul francez de telefonie mobila Orange pentru comercializarea iPhone in Franta. Orange va vinde iPhone pentru 399 de euro in versiunea de abonament, existand posibilitatea de a deveni disponibil si intr-o versiune fara abonament, la un pret care va depasi 399 de euro. Apple a semnat in Europa contracte similare cu O2 in Marea Britanie si T-Mobile in Germania.