Patronatele propun un salariu minim de 460 de lei

Autor: Miruna Lebedencu 18.10.2007
Nivelul salariului minim pe economie pentru 2008 de 450 de lei propus de Guvern si oferta patronatelor de 460 de lei ii nemultumeste pe sindicalisti care ameninta cu declansarea conflictului de munca.
In proiectul de buget pentru anul viitor este prevazut un salariu minim pe economie de 450 de lei - cu doar doi la suta mai mare decat salariul minim prevazut prin contractul colectiv de munca de anul trecut.
Sindicatele, care au cerut 700 de lei, spun ca nivelul propus de patronate nu acopera cosul minim de subzistenta si ameninta cu declansarea conflictului de munca.
"Pozitia patronatelor cu privire la salariul minim, respectiv 460 de lei in 2008, este de neacceptat pentru ca aceasta crestere nu acopera decat inflatia prognozata de 4,5 la suta", a declarat ieri secretarul general al CNSLR-Fratia, Valentin Mocanu, citat de Mediafax.
Sindicalistii spun ca Romania s-a angajat politic in fata forurilor Uniunii Europene sa ajusteze diferenta intre salariul minim si cel mediu pe economie, astfel incat sa se ajunga ca salariul minim sa reprezinte 60 la suta din salariul mediu.
"In momentul de fata sunt discrepante foarte mari. Acum, acest raport in loc sa creasca, a scazut sub 30 la suta", a precizat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.
In plus, liderii Cartel Alfa considera ca modul in care este constituit bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2008 reflecta politicile liberale si "perioada intens electorala, fiind in acelasi timp iresponsabil si populist".
"Guvernul nu face decat sa adopte masuri populiste pentru stimularea angajatorilor, in timp ce aceste reduceri vor fi transferate si suportate indirect de catre salariati", sustine presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.