NetJets asteapta 15-20 de clienti locali pentru zborurile de lux

Autor: Roxana Grigorean 16.10.2007
NetJets, compania de avioane private al unuia dintre cei mai bogati oameni din lume, Warren Buffett, vrea sa ajunga in doi ani la 15-20 de clienti printre companiile romanesti, fata de 7 clienti cat are in prezent.
Toate contractele incheiate pana acum de NetJets in Romania sunt cu persoane juridice, reprezentantii companiei neprecizand insa numele acestora.
"Clientii NetJets sunt oameni de afaceri care zboara la first class intre 50 si 400 de ore pe an. Targetul nostru sunt firme cu peste 70-80 de milioane de euro cifra de afaceri, care-si pot permite costul fractiunii, costul lunar de mentenanta si costul de zbor pe ora, care este mic cand il impartim la 7 sau 14 persoane care ar merge in acelasi zbor", a spus Mike Costache, partener de alianta NetJets in Romania.
Politica NetJets este aceea de a vinde fractiuni din avion, cea mai mica fractiune fiind de 1/16, in timp ce cea mai mare fractiune este de 1/2. Pretul celei mai mici fractiuni din cel mai ieftin avion din cadrul flotei NetJets este de 400.000 de dolari (circa 280.000 de euro), la care se aduaga un cost lunar de mentenanta de 6.200 de euro, precum si costul pe ora de zbor care este de circa 2.400 de euro.
"Majoritatea clientilor din Romania au ales fractiunea 1/16", a precizat Costache, care nu a spus insa care dintre cele cinci tipuri de aeronave au fost preferate de romani. La cea mai mica fractiune cumparata, pretul in functie de aparatul de zbor poate varia intre 400.000 de dolari (280.000 de euro) si 2,7 milioane de dolari (1,9 milioane de euro). Dupa cinci ani, clientul isi poate vinde fractiunea detinuta la pretul pietei.
NetJets a intrat pe piata din Romania in urma cu aproximativ un an, din iunie 2007 compania avandu-l ca partener de alianta pe Mike Costache.
Dintre tarile din regiune, NetJets are un numar de 100 de clienti in Rusia, unde si-a deschis si un birou dedicat tarilor in care se vorbeste limba rusa.
NetJets a fost infiintata de Richard Santulli in 1986, ajungand acum cea mai mare companie de acest gen din lume, potrivit www.netjets.com. In 1998, miliardarul Warren Buffett a cumparat compania, dupa ce trei ani a fost client al acesteia.
Piata aeriana de zboruri de lux din Romania are cresteri constante de la an la an. Astfel, companiile care opereaza zboruri charter precum Tiriac Air sau Eurojet au din ce in ce mai multe cereri din partea oamenilor de afaceri de pe piata. Pe piata zborurilor charter a intrat de curand si o companie cu actionariat american, Atlantis. Totodata, si companiile de linie regulata precum TAROM sau Carpatair opereaza zboruri charter, avand incheiate contracte atat cu agentii de turism, cat si cu diferite companii de pe piata.