Producatorul pianelor preferate ale lui Chopin isi modifica strategia de marketing

Autor: Mirabela Tiron 15.10.2007
Compania Pleyel, infiintata in Paris de compozitorul austriac Ignaz Pleyel, a rezistat celor doua razboaie mondiale, aparitiei muzicii electronice si cresterii rapide a producatorilor japonezi de piane, scrie International Herald Tribune.

Pentru a stopa trei decenii de pierderi si a rezista ultimelor amenintari, precum concurenta din China, ultimul producator de piane din Franta reduce productia anuala a celor mai scumpe instrumente muzicale de la 600 de unitati la doar 30, eliminand din "repertoriul" sau pianele verticale.
"Nu putem face fata concurentei chineze", a spus Arnaud Marion, presedintele companiei Pianos Pleyel. "Singura optiune care ne ramane este sa ne concentram asupra calitatii produselor si sa devenim un fel de Hermes al industriei producatoare de piane", a adaugat el, facand referire la Hermes, producatorul francez de esarfe si posete de lux.
Pleyel se bazeaza pe noul sau model de pian, P280 de 2,8 metri lungime,
pentru a readuce instrumentele muzicale ale companiei in salile de concerte.
Doua din pianele P280, cu un pret de vanzare de peste 100.000 de euro (141.000 de dolari), au fost vandute in Japonia si respectiv in China. Pianele clasice au un pret de inceput de 30.000 de euro, iar cele decorate de artisti precum Marco del Re se vand cu preturi de la 80.000 de euro in sus.
Spre comparatie, un pian pentru salile de concert produs de Steinway, companie americana producatoare de piane, se vinde cu aproape 114.000 euro.
Pleyel va deschide in Paris un showroom pe 250 de metri patrati, unde un pian rosu va fi suspendat de tavanul salii de concerte Pleyel, din apropierea Arcului de Triumf.
Revenirea companiei Pleyel nu va fi una usoara, deoarece este strivita de concurenta pe segmentul modelelor mari de piane de producatorul Steinway, iar pe cel al modelelor mici de producatorii chinezi.
In noua din zece sali de concerte se gaseste un pian Steinway, majoritatea pianistilor folosindu-le pe acestea.
"Realitatea este dura. Pleyel nu a mai fost prezent de decenii in salile de concerte. Astfel, Pleyel impotriva lui Steinway este un fel de David impotriva lui Goliat", a declarat pianistul francez Francois-Rene Duchable si interpret al pieselor lui Chopin.
China este in momentul de fata cel mai mare producator de piane din lume, ca volum al productiei. Anul trecut au fost produse 375.000 de piane, conform Asociatiei Instrumentelor Muzicale Chineze.
Consumatorii francezi pot cumpara un pian chinezesc Pearl River cu 1.500 de euro. Pentru a produce un instrument muzical asemanator, compania Pleyel plateste 2.500 de euro numai pentru materialele neprelucrate.
Pianul Pleyel este fabricat dintr-un lemn de molid rosu, care se gaseste in muntii din Valea Fiemme din Italia. "Materialul special folosit in fabricarea pianului sta la baza personalitatii acestuia", a spus un acordor al companiei Pleyel.
La inceputul secolului douazeci, pe piata franceza erau 100 de producatori de piane, fabrica din San Denis a producatorului Pleyel fiind la vremea respectiva cea mai mare din lume, a spus Marion, presedintele companiei. Pleyel producea 3.600 de piane in 1913, distribuindu-le in Londra, New Orleans si Sydney. Astazi, Pleyel produce piane pentru o piata din ce in ce mai mica. Aproximativ 10.000 de piane sunt vandute in Franta anual, in comparatie cu 45.000 de piane, acum doua decenii.
"Tinerii nu mai sunt interesati de piane", a precizat Marion. "Parintii ar cumpara mai repede un televizor cu ecran plat, in locul unui pian", a mai adaugat el.
Doar noua producatori de piane raman in Europa, locul unde acest instrument muzical a fost inventat. L. Bosendorfer Klavierfabrik, producatorul austriac de piane cu o istorie de 179 de ani, este scos la licitatie, iar producatorul german C. Bechstein Pianofortefabrik a fost cumparat de Samick Musical Instrument din Coreea de Sud in 2002.
Pleyel a raportat pierderi nete de aproximativ 1,9 milioane de euro si vanzari de 4 milioane de euro in 2005.
Proprietarul actual al Pleyel, Hubert Martigny, a spus ca a luat in considerare lichidarea companiei dupa ce a achizitionat-o cu 1,5 milioane in 2000, insa vanzarile recente i-au schimbat decizia.
"Succesul modelului P280 m-a convins ca exista o nisa pentru Pleyel", a declarat Martigny, un cofondator al companiei franceze de consultanta Altran Technologies.
Pentru moment, Pleyel nu vizeaza sa-l urmeze pe rivalul sau Yamaha din Japonia, care si-a mutat productia in China, si nici Steinway, care a creat o noua linie de modele Essex. "Asemenea miscari ar afecta personalitatea brandului", a mai spus Marion. Aceasta personalitate a brandului l-a atras pe compozitorul polonez Chopin, care a cantat pe un Pleyel pentru prima oara la un concert in Paris. "Pianul Pleyel are un sunet distinct", a declarat pianistul Duchable. "Sunetele lui sunt mai poetice si mai nuantate, potrivindu-se cu romantismul lui Chopin", a adaugat el. Marion este increzator ca pianul va fi folosit de artisti si pe viitor. Pianistul rus Boris Berezovsky a interpretat pe un pian P280 in sala de concerte Pleyel anul trecut, iar Duchable va interpeta pe un Pleyel cu ocazia aniversarii brandului. "Inca mai este loc pentru un pian in stil francez", a precizat Marion.