Specialistii HR: Sanatatea companiei este data de absenta cliseelor

Ziarul Financiar 08.10.2007
Specialistii sunt de parere ca primul semn care indica ca o organizatie este sanatoasa in ceea ce priveste politica de HR este tocmai absenta unor astfel de clisee verbale.

"Intre cuvintele si expresiile care tind sa devina clisee as enumera 'misiune', 'viziune', 'valori', 'cultura si climat organizational', 'motivatie', 'provocare'. Cred ca ele apar mai des atunci cand persoana de HR sacrifica eficienta comunicarii in dorinta lui de a fi perceput ca un 'partener strategic' in cadrul organizatiei sale sau, in cuvinte simple, un expert", explica Florin Petrescu, director de resurse umane la Citibank.

Chiar si asa, pe langa jargonul specific meseriei, multi dintre cei care lucreaza in domeniul resurselor umane au "talentul" de a folosi in exces anumite cuvinte si de a le face sa-si piarda sensul ori sa devina clisee.

"Ca urmare, adoptarea unui limbaj 'inaltator' care sa ne ajute sa spunem ceva fara a spune nimic este intotdeauna o modalitate de a-i plictisi pe sefii nostri", este de parere Adriana Gontariu, consultant la firma HR Excellence. Ea adauga ca mangerii de resurse umane cu adevarat buni, desi foarte putini, "vorbesc business, nu HR". Citeste mai mult aici.