Ce a aflat directorul Morgan Stanley, John Mack, de la Jack Ma, fondatorul companiei Alibaba.com

Autor: Vlad Anastasiu 05.10.2007
Pentru directorul executiv al Morgan Stanley, John Mack, ora petrecuta in compania lui Jack Ma, fondatorul companiei Alibaba.com Corp., a meritat zborul de 16 ore si cele doua zile petrecute in Beijing in iunie 2006, scrie Bloomberg.

Alibaba.com Corp. este una dintre cele mai importante companii de tranzactii online din China prin care companiile pot comercializa produsele necesare direct de la producatori, nemaifiind astfel necesara prezenta distribuitorilor. Mack era hotarat sa transforme compania chineza in piesa de rezistenta a Morgan Stanley pe piata din Hong Kong, odata cu listarea acesteia la bursa de valori.
Cu o cifra de afaceri de aproape 1 miliard de dolari, inregistrata luna trecuta, Alibaba urma sa fie una dintre cele 10 companii care nu apartin statului chinez, care au fost listate la bursa de catre Morgan Stanley, cea de-a doua mare companie de investitii din lume, ajungand astfel la o cota de piata de 25%, ceea ce reprezinta mai mult decat cotele de piata inregistrate de catre cei mai apropiati competitori ai companiei americane.
Peste 50% din veniturile pe care Morgan Stanley le inregistreaza in Asia, in afara Japoniei, provin din China, cu 10% mai mult decat veniturile inregistrate in 2002, conform datelor furnizate de catre Matthew Ginsburg, directorul companiei pentru investitiile din regiunea Asiei.
Consolidarea Morgan Stanley pe piata chineza a ofertelor publice initiale, China inregistrand cea mai rapida crestere economica la nivel, se dovedeste o necesitate pentru compania de investitii, aceasta inregistrand pentru cel de-al treilea trimestru o scadere a profiturilor cu aproximativ 7%.
Pentru Morgan Stanley, "ca numarul unul al companiei sa se intalneasca cu directorul companiei chineze, trebuie sa insemne extrem de mult", a declarat Willis Ting, director al Shenyin & Wanguo Securities, banca de investitii din Shanghai. "Arata determinarea companiei americane de a-si impresiona clientul", a incheiat acesta.
Morgan Stanley, care in urma cu 12 ani devenea prima companie straina de investitii care sa-si inceapa afacerile in China, atata timp cat
s-a aflat sub conducerea fostului director executiv, Philip Purcell, ajunsese sa piarda teren in fata celor de la UBS si Goldman Sachs Group si nu se afla printre companiile de top care sa reuseasca listarea unei companii din Hong Kong la bursa. Mack face parte din stafful Morgan Stanley din 1972, insa a parasit compania in 2001 dupa ce a iesit perdant din lupta pentru putere a companiei, in fata lui Purcell.
In 2005, el a ajuns CEO al Morgan Stanley, dupa ce Purcell a fost fortat de catre actionari sa paraseasca compania.
Intalnirea lui Mack cu Ma a fost una dintre sutele de astfel de intalniri care au loc intre investitori si antreprenori, care reprezinta o sursa continua de venituri pentru institutiile financiare din China. Pentru prima data in ultimii zece ani, tranzactiile de actiuni ale companiilor private au adus mai multi bani decat tranzactia celor garantate de catre stat, conform datelor furnizate in sondajul Bloomberg.
"Urmatorul val, in mod inevitabil, va fi listarea la bursa a tuturor companiilor private", a declarat Bao Fan, directorul executiv al firmei de consultanta financiara, China Renaissance Partners si fost angajat al Morgan Stanley si Credite Suisse group.
"Oricine va paria pe acest trend va fi un castigator", a mai adaugat acesta.
Hong Kong care a apartinut Marii Britanii, acesta fiind returnat Chinei in 1997, este principala piata folosita de catre companiile chinezesti pentru a strange capital, bursele de valori din Shanghai sau Shenzhen fiind aproape inchise pentru investitorii straini.
Cota de piata de 25% a ofertelor publice initiale pe care Morgan Stanley o detine in China este cu 11 procente mai mare decat cea pe care UBS o detine, aceasta fiind ocupanta locului secund. Acesta este cel mai mare avans pe care Morgan Stanley l-a inregistrat din 2000 incoace. Goldman, fiind cea mai mare companie de investitii din Statele Unite dupa cota de piata, detine doar locul 4, aceasta inregistrand o cota de piata de doar 7,3%.
Incasarile de pe urma listarilor ofertelor publice initiale din Hong Kong sunt cu 81% mai mari pentru Morgan Stanley decat pentru oricare competitor al sau: UBS, cea mai mare banca elvetiana, HSBC Holdings, cea mai mare banca europeana dupa valoarea de piata sau Goldman.
Profitul inaintea impozitarii pentru Goldman pe piata din Asia a inregistrat anul trecut a fost de 4 miliarde de dolari, de 3 ori mai mult decat cel inregistrat de catre cei de la Morgan Stanley.
Acestia, inaintea impozitarii, au inregistrat un profit de 1,3 miliarde de dolari, respectiv 12% din totalul profitului inregistrat pentru anul 2006, in crestere fata de anul 2003, cand compania americana a inregistrat un profit de pe piata asiatica de doar 620 de milioane de dolari.
Investitia pe care cei de la Goldman au facut-o la Banca Comerciala si Industriala a Chinei, aceasta fiind cea mai mare banca din tara, se ridica la suma de 11,5 miliarde de dolari, aceasta fiind in totalitate acoperita de catre activitatile companiei americane la Bursa din Hong Kong. Cei de la Morgan Stanley au raportat venituri de peste 1,5 miliarde de dolari provenite din investitiile de pe piata chineza, situandu-se pe locului doi, in spatele celor de la Goldman, acestia raportand venituri de 2,8 miliarde de dolari.
"Bancile de investitii au acum o gama mai larga de posibili clienti; nu mai au doar unul singur, guvernul chinez", a declarat Mark Mobius, care gestioneaza peste 30 de miliarde de dolari in cadrul Templeton Asset Management. Sectorul privat din China a ajuns sa reprezinte mai bine de 70% din economie, fata de 17% cat reprezenta in 1990, iar trendul este unul crescator, a mai adaugat acesta.
Intre 2001 si 2006, valoarea ofertelor publice initiale din Hong Kong a fost de 70 de miliarde de dolari, iar numarul actiunilor tranzactionate ale companiilor detinute de stat se ridica la peste 8,6 de miliarde de actiuni.
Sase dintre 10 cele mai mari listari la bursa din Hong Kong au fost efectuate de catre companii chinezesti, iar Morgan Stanley s-a ocupat de cinci dintre acestea, spre deosebire de cei de la Goldman care nu au efectuat nici una.
Goldman si-a concentrat mai mult atentia asupra companiilor detinute de catre stat. Compania a finalizat doua dintre cele mai mari oferte publice, cea a Bank of China in valoare de 11,2 miliarde de dolari si cea a ICBC, aceasta ridicandu-se la peste 16 miliarde de dolari.
"Data fiind dimensiunea si profunzimea sectorului privat in China, urmarirea unor astfel de oportunitati necesita mai multi oameni, mai multe resurse, precum si o mai mare expertiza a mai multor domenii. Nu este vorba de a avea o armata de bancheri din New York sau Londra. Este nevoie de bancheri locali de talie mondiala care sa cunoasca ce anume se petrece in China", a declarat un angajat al Morgan Stanley.
Morgan Stanley in schimb nu poate sa perceapa taxe pentru listarea la nivel national a actiunilor companiilor chinezesti, care anul acesta au inregistrat o cifra de afaceri de peste 42 de miliarde de dolari, nivel mai mare chiar si decat cel din ultimii patru ani combinati la un loc.
Goldman si UBS sunt singurele companii din lume care au licenta pentru listarea actiunilor nationale, anul trecut Goldman listand aproximativ 5,4% din totalul actiunilor nationale din China, printre acestea numarandu-se si listarea in valoare de 5,18 miliarde de dolari a companiei An Insurance Group.
UBS s-a ocupat de listarea companiei Western Mining, aceasta ridicandu-se la valoarea de 6,2 miliarde de dolari. De asemenea, UBS a fost angajata de catre PetroChina, cea de-a treia mare companie din China dupa cota de piata, despre care exista zvonuri ca luna aceasta va fi scoasa la vanzare pe bursa din Shanghai pentru 7 miliarde de dolari. Chris Cockerill, purtatorul de cuvant al UBS, Hong Kong, a refuzat sa comenteze aceste zvonuri.