NNDKP: Ixis s-a detasat inca din semifinale in cursa pentru preluarea America House

Autor: Cristi Moga 05.10.2007
Preluarea cladirii de birouri America House din Capitala de catre grupul francez Ixis poate fi rezumata astfel: 80 de avocati implicati pe toata durata dezvoltarii proiectului; un investitor s-a detasat cu o oferta de 120 mil. euro; dar trei-patru runde de negocieri pentru cea mai mare tranzactie de pe birouri; stabilirea unui prag de 5,55% ca randament investitional in euro pe an, greu de doborat.
Dintre cele patru companii care s-au "batut" pentru preluarea America House, cea mai mare tranzactie de pe piata locala de birouri, francezii s-au detasat prin oferta financiara facuta - 120 de milioane de euro.
"Intentia dezvoltatorilor era ca negocierile sa ajunga intr-o etapa finala cu doi investitori, dar oferta celor de la Ixis a fost de departe cea mai buna din punct de vedere financiar si, dupa trei-patru sedinte de negocieri, s-a semnat contractul de preluare chiar la noi in birou", a declarat Francisc Peli, partener in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si coordonatorul echipei care a consiliat compania Globe Trade Center la vanzarea America House.
Intrarea in faza semifinala pentru America House a fost conditionata de pragul de 6% in euro in ceea ce priveste randamentul investitional al cumparatorilor. Alaturi de Ixis, fondurile de investitii ING Real Estate, GE Real Estate si Capital and Income Trust (CIT) au facut oferte sub pragul de 6%. De altfel, tranzactia America House este prima de pe piata locala la un randament de sub 6%, si anume 5,55%.
"Rolul nostru a fost sa dam confort investitorului ca terenul este 'curat' (din punct de vedere juridic - n.red.) iar contractele de inchiriere, incheiate pe 5, 7 sau 10 ani, sunt valabile, fara 'break-out option' (optiune de reziliere unilaterala - n.red.)", a adaugat avocatul NNDKP.
Din echipa NNDKP implicata direct in vanzarea America House a facut parte Francisc Peli, Ioana Niculeasa si Vlad Tanase. Totodata, compania GTC, listata la bursa din Varsovia, a fost asistata si de biroul din Polonia al casei de avocatura Clifford Chance, precum si de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle. De partea cumparatorilor s-au aflat casele de avocatura Pachiu & Asociatii si White & Case.
"Strategia firmei este de a lucra de partea dezvoltatorilor, deoarece oferi consultanta pe toata durata proiectului - sase luni, un an. Am reprezentant GTC inca de la achizitia terenului si, ca volum si complexitate, restul lucrului a fost mult mai consistent. De-a lungul timpului, au fost 80 de avocati care au lucrat pentru acest proiect", precizeaza Peli.
Vanzarea cladirii de 27.000 de metri patrati din Piata Victoriei s-a derulat relativ repede - in circa trei luni, tinand cont ca in luna iunie a acestui an a fost redactat un memorandum de informare referitor la disponibilitatea proprietarilor de a vinde imobilul.
"Au realizat ca este un bun moment sa vanda si ofertele au venit peste ei. Ca valoare, vom asista la tranzactii mai mari, dar, ca randament, mai jos de atat este foarte greu sa se ajunga", apreciaza avocatul.
Francisc Peli (32 de ani) este head of real estate department in cadrul NNDKP din aprilie 2005, pozitie pe care a ocupat-o si in cadrul biroului local al Linklaters, unde a lucrat patru ani si jumatate. Printre cele mai importante tranzactii intermediate in acest an se numara preluarea de catre fondul britanic de investitii Fabian a proiectului de birouri Cubic Centre din Bucuresti (60 mil. euro) sau tranzactia prin care portughezii de la Sonae Sierra au cumparat centrul comercial River Plaza din Ramnicu-Valcea (42 mil. euro).
"In urmatoarele 6-8 luni vom intra intr-o alta faza a pietei imobiliare, in care tranzactiile vor avea valori cuprinse intre 100 si 300 de milioane de euro. Piata e plina de proiecte in derulare, dar e penurie de proiecte finite, motiv pentru care multe dintre tranzactii sunt forward-purchase, in conditiile in care investitorii au foarte multi bani pe care trebuie sa-i cheltuiasca", precizeaza Peli.
NNDKP este liderul pietei locale de avocatura, printre cele mai mari firme autohtone de pe piata de profil regasindu-se si nume precum Bostina, Tuca Zbarcea, Musat sau Popovici Nitu. Cele mai mari firme internationale prezente pe piata locala sunt Clifford Chance si Linklaters.
"Nu simt o bataie foarte mare pe clienti. In afara de 1-2 investitori, avem in portofoliu toti clientii pe care mi i-as dori - 7-8 fonduri de investitii si cei mai mari dezvoltatori. Principala lupta este pe oameni si pe pastrarea clientiilor satisfacuti pentru o perioada cat mai lunga de timp", a subliniat Peli.