Romexterra Finance va fi scoasa la vanzare

Autori: Andrei Chirileasa , Vlad Nicolaescu 01.10.2007
Societatea de brokeraj Romexterra Finance va fi scoasa la vanzare potrivit unor surse din piata, Romexterra Bank fiind in negocieri cu mai multi investitori interesati de preluarea acesteia.
Romexterra Bank este a treia institutie financiara care-si vinde in acest an societatea de brokeraj, dupa ce Unicredit Tiriac a vandut in urma cu cateva luni Unicredit Securities omului de afaceri Dinu Patriciu, iar Finansbank (actualmente Credit Europe) si-a vandut societatea de brokeraj catre grupul Vienna Insurance.
Reprezentantii Romexterra nu au dorit sa comenteze aceasta informatie.
Romexterra Finance este una dintre societatile de brokeraj mici de la Bursa, ocupand locul 44 in topul brokerilor dupa primele noua luni ale anului, cu un rulaj de circa 98 mil. lei (29 mil. euro). Cu toate acestea, tranzactia s-ar putea ridica la peste 3 mil. euro, avand in vedere ca societatea detine un pachet de 1,4811% din actiunile Bursei de Valori, care a fost evaluata recent la 220 mil. euro, in urma unei tranzactii prin care banca de investitii americana Morgan Stanley a cumparat 200 de actiuni ale BVB la pretul de 150 lei/actiune.
Ultimele luni au adus miscari importante pe piata de brokeraj. ING Bank a preluat activitatea filialei sale de brokeraj ING Securities, in timp ce BCR, cea mai mare banca locala dupa valoarea activelor, este in procesul de costituire a unui departament de tranzactionare pe piata de capital, desi detine o filiala specializata. Broker Cluj a fuzionat cu Investco Bucuresti, iar HTI Valori Mobiliare asteapta avizul CNVM pentru a fi preluata de Morgan Stanley.
Grupul Romcapital din Timisoara, din care face parte si societatea de brokeraj cu acelasi nume, a cumparat tot anul acesta pachetul majoritar de actiuni de la GIF- Grupul de Intermediere Financiara din Bucuresti, pasul urmator fiind o fuziune intre cele doua societati.