Copiatoarele dispar de pe rafturi

Autor: Sabin Popescu 26.09.2007
Piata locala de imprimante a crescut puternic in 2007, vanzarile in prima jumatate a anului reprezentand 70% din totalul pe 2006.

Pe piata locala de periferice pentru computere (imprimante, copiatoare, multifunctionale) s-au vandut 454.820 de unitati in 2006, in valoare de 138,56 mil. dolari (110,43 mil. euro), potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare IDC (International Data Corporation).
"Cea mai buna evolutie comparativ cu 2005 au avut-o multifunctionale, care, desi au reprezentat doar 48,6% din piata, au inregistrat o crestere de aproximativ 53%", a declarat Dana Samson, research analyst la IDC Romania.
Conform oficialilor firmei de cercetare, in perioada ianuarie ? iunie 2007, volumul total al pietei a fost de 321.000 de unitati, in timp ce vanzarile au totalizat 81 mil. dolari (aproximativ 61 mil. euro).
Cele mai bine vandute produse au fost multifunctionalele si imprimantele traditionale (monofunctionale). Pot rivit IDC, aceste doua categorii isi impart in mod egal piata, pe masura ce copiatoarele tind sa dispara de pe piata. Echipamentele multifunctionale includ intr-un singur echipament mai multe functii, respectiv cele de imprimanta, copiator si scanner. Din punctul de vedere al tehnologiilor de imprimare, echipamentele inkjet au cea mai mare cota de piata, insa aceasta continua sa scada de la trimestru la trimestru. Prin contrast, cota echipamentelor pe baza de tehnologie laser este in continua crestere.
Piata locala de periferice (imprimante, multifunctionale) a inregistrat o scadere de circa 40% a vanzarilor in al doilea trimestru, comparativ cu primele luni ale anului, insa, fata de al doilea trimestru al anului precedent, valoarea pietei s-a apreciat cu peste 84%, la aproximativ 32 mil. dolari (23,7 mil. euro), au mai precizat analistii de la IDC.
In T1 2007, piata de periferice a crescut cu 21,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, totalizand aproximativ 50 mil. dolari (38,2 mil. euro), numarul de unitati comercializate urcand cu 46,2% la circa 200.000. In al doilea trimestru al anului curent s-au vandut doar 120.000 de unitati.
"Explozia vanzarilor in T1 2007, lipsa unor proiecte majore in Q2, precum si vara timpurie, care a fortat potentialii cumparatori sa isi cheltuiasca economiile pe produse de sezon, au contribuit la scaderea valorii pietei in al doilea trimestru", a precizat Dana Samson.
Din punctul de vedere al tehnologiilor de imprimare, echipamentele laser monocrom au devenit mai apreciate decat cele pe baza de tehnologie inkjet comparativ cu T1. "Cu toate acestea, echipamentele inkjet au continuat sa domine piata, detinand in T2 o cota de 62,7%", a adaugat Dana Samson.
Comparativ cu perioada similara din 2006, segmentul de produse inkjet a crescut cu peste 150% din punct de vedere al numarului de unitati comercializate. Vanzarile de echipamente laser monocrom au urcat cu 29% in al doilea trimestru, reprezentand aproape o treime din piata totala (32,4%). Segmentul laser color a inregistrat o crestere de 63% comparativ cu T2 2006, insa cota de piata a acestor echipamente nu a depasit nivelul de 3%. Analistii de la IDC au precizat ca persoanele fizice tind sa achizitioneze echipamente inkjet multifunctionale, deoarece consumatorii persoane fizice reprezinta o categorie de clienti inca foarte sensibila la pret.
Multifunctionalele au inregistrat reduceri semnificative de pret, insa cele mai mare scaderi s-au inregistrat la echipamentele laser color.
Pretul celor mai ieftine imprimante laser color porneste de la 230 de euro, in timp ce in cazul imprimantelor cu jet de cerneala pretul porneste de la 35 de euro.