Casa de Bucovina incearca listarea la Bursa cu un IPO de 3 mil. euro

Autor: Vlad Nicolaescu 26.09.2007
Oferta primara de actiuni a companiei Casa de Bucovina Club de Munte din Gura Humorului (judetul Suceava), care ar urma sa aiba loc luna viitoare, ar putea aduce companiei aproape 3 milioane de euro daca aceasta va reusi sa vanda toate actiunile ce vor fi oferite.
Compania, controlata de SIF Muntenia, ar urma sa ofere public 45,5 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei la un pret de 0,2 lei/actiune, conform prezentarii preliminare trimisa caselor de brokeraj de pe piata.
Oferta va fi intermediata de Rombell Securities, societate de brokeraj detinuta de familia omului de afaceri Dan Voiculescu. Rombell este una din cele mai mici societati de brokeraj de la Bursa de Valori dupa valoarea tranzactiilor intermediate.
Viitoarea oferta reprezinta 27% din capitalul social majorat al companiei, iar succesul acesteia ar evalua intreaga companie la 10 mil. eur o. Prospectul final al ofertei publice se afla in prezent in curs de avizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Hotelul Casa de Bucovina, principalul activ al companiei, opereaza sub sigla Best Western, fiind singurul hotel de patru stele din zona, conform rezumatului viitorului prospect de emisiune. Hotelul detine 130 de camere cu o suprafata desfasurata de 11.900 de metri patrati alaturi de sali de conferinte reprezentand alti 500 de metri patrati. Hotelul a fost dat in functiune in 2002, dupa ce SIF Muntenia a derulat investitii importante. Compania mai detine un motel, care ar urma insa sa fie dezafectat.
Excluzand motelul si celelalte active, o valoare de 10 milioane de euro a companiei ar reprezenta echivalentul a 77.000 de euro pentru fiecare camera de hotel detinuta. Cu tot cu hotelul de 30 de camere ce urmeaza sa fie construit din banii atrasi, valoarea companiei pe camera de hotel operata s-ar ridica la 62.500 de euro.
Principalul actionar al companiei este SIF Muntenia, cu 85% din actiuni. Consiliul local din Gura Humorului controleaza 11%, iar Cominco Bucuresti, societate controlata de SIF Muntenia, controleaza alte 1,9%. Ceilalti actionari au detineri sub 1%.
Conform datelor financiare din prospect, Casa de Bucovina a inregistrat in 2006 venituri din exploatare de 1,4 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul anterior si un profit net de 130.000 de euro fata de circa 4.000 de euro cu un an inainte.
Banii care vor fi obtinuti in cadrul ofertei ar urma sa fie directionati catre continuarea investitiilor programate de societate.
Printre acestea se numara constructia unui hotel de trei stele pe locul motelului pe care societatea il detine in prezent, constructia unui restaurant, amenajarea unei partii de schi, construirea unor piscine si terenuri de sport.
Sectorul turistic este din ce in ce mai bine reprezentat la Bursa de Valori, SIF-urile fiind principalii actionari ai companiilor listate. Printre cele mai importante societati din domeniul turismului listate se numara Turism Felix, care opereaza hotelurile din Baile Felix, si Turism Hoteluri si restaurante Marea Neagra, care opereaza mai multe hoteluri pe litoral. Ambele societati sunt detinute de SIF Transilvania. De altfel, SIF Transilvania si-a anuntat intentia de la lista pe piata o alta companie din domeniul turismului, Aro Palace, care detine hotelul cu acelasi nume din Brasov.
Oferta ar urma sa inceapa in cursul lunii octombrie si sa se deruleze pe o perioada de 30 de zile. Actiunile ar urma sa poata fi subscrise la sediile oricarei societati de brokeraj autorizata.
Casa de Bucovina, alaturi de Transgaz ar putea fi singurele oferte publice in vederea listarii care s-ar putea materializa anul acesta.