Cum a ajuns Rematholding la afaceri de 100 mil. euro in trei ani pe piata de fier vechi

Autor: Victor Rotariu 25.09.2007
Cu o investitie initiala de 200.000 de euro, grupul Rematholding, specializat pe colectarea, prelucrarea si vanzarea de fier vechi, a ajuns in trei ani de la infiintare la o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Bazele afacerii au fost puse in urma cu patru ani de catre Mihai Sofian, actualul manager general al Rematholding, si Oliver Scholz, oficial al puternicului grup german de trading cu fier vechi Scholz, scrie revista lunara Business Construct care va aparea pe 27 septembrie impreuna cu ZF.
"La inceput am pus cate 100.000 de euro fiecare. Firma am facut-o in 2003, dar am inceput sa lucram propriu-zis in aprilie 2004. Dupa o luna, partenerul de afaceri mi-a mai dat 500.000 de euro pentru cheltuieli de achizitie, pentru ca a vazut ca afacerea merge", a declarat pentru ZF Mihai Sofian.
Compania Rematholding a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 70 mil. euro, pentru anul in curs fiind estimat un nivel de aproximativ 85 mil. eur o, la sapte luni cifra de afaceri a companiei ridicandu-se la 57 mil. euro.
Sofian, care a terminat in '79 Facultatea de metalurgie, sectia de neferoase, explica pas cu pas cum a pus pe picioare o afacere de peste 100 de milioane de euro pe o piata lipsita de vizibilitate, care depaseste miliardul de euro, in care marii jucatori prefera sa stea departe de "lumina reflectoarelor". "Am inceput cu trading. Cumparam si vindeam fier vechi. A trebuit sa cumpar un teren de 11.500 de metri patrati in Berceni (langa soseaua de centura - n.red.) cu 310.000 de euro pentru a putea obtine autorizatia de operare pe piata de fier vechi si, ca sa nu pierd timpul, am cumparat cu 275.000 euro Remat Vrancea, care mergea in pierdere", explica el.
Pentru ca la inceput cel mai important aspect al businessului erau achizitiile, pe principiul "cumperi, ca sa iti faci piata de achizitie", dupa cum spune managerul general, primele investitii au fost operate in dezvoltarea spatiilor de stocare a metalelor, in inchirierea unui parc auto si in achizitia de fier vechi.
Dupa ce a ajuns la stocuri satisfacatoare, Rematholding a inceput o campanie agresiva de achizitii, cumparand, pe rand, Remat Vrancea, pentru 386.000 de euro, Remat Bucuresti Sud, cu 5,3 mil. euro si Remat Dambovita, pe care a platit 447.000 de euro. Cifra de afaceri a grupului Rematholding a depasit pragul de 100 de milioane de euro anul trecut, pentru anul in curs fiind estimata o crestere de circa 20%. In prezent, din grupul de firme Rematholding fac parte companiile Rematholding (cea mai mare firma din grup), Remat Bucuresti Sud, Remat Vrancea si Remat Dambovita. "Cand am inceput sa crestem, am demarat achizitia de camioane. La ora actuala avem 22 de camioane, MAN si Mercedes, de 20 de tone, din care 16 sunt dotate cu macarale. Investitia a fost destul de mare. Pretul unui astfel de model, in leasing, este de circa 160.000 euro", spune Sofian.
Strategia Rematholding a fost destul de simpla, scopul principal fiind la inceput dezvoltarea unei piete proprii de achizitie si apoi a unei piete de desfacere. Principiul "cumpara", menit sa dezvolte stocurile companiei, a fost ulterior schimbat cu "vinde", pentru a face rost de banii necesari extinderii.
Cifra de afaceri a companiei Rematholding a crescut de la 19,2 mil. euro in 2004, la 38,7 mil. euro in 2005, anul trecut fiind incheiat cu afaceri de circa 70 de milioane de euro. Strategia de intrare rapida pe piata de trading cu fier vechi a permis companiei, in contextul unei piete foarte active, sa isi asigure la inceput oferta, prin parteneriate cu diverse companii de colectare, si apoi cererea, prin livrarea unor cantitati importante de deseuri marilor comsumatori cum ar fi Mittal Galati, Mechel Targoviste, TMK Resita sau Mechel Campia Turzii.
Circa 87% din fierul vechi colectat de Rematholding este livrat pe piata locala, restul de 13% fiind comercializat pe pietele externe, in state ca Germania, Italia sau Hong Kong. Incepand de anul viitor insa situatia se va schimba, crede Sofian. " Evolutia pe viitor a pietei de fier vechi o vad in stransa legatura cu importurile de materie prima. Va trebui sa importam nu neaparat pentru ca fierul vechi rezultat din dezmembrarea fostelor fabrici comuniste nu ar fi suficient, ci pentru ca industria metalurgica din Romania este in plin avant, nevoia de materie prima urmand sa fie din ce in ce mai mare", a explicat el, adaugand ca sursele de import nu sunt fixe, ci depind de pretul de achizitie.
Pentru a-si sustine cresterea, Rematholding a inceput deja o investitie de circa 8,2 mil. euro la Chitila, intr-un nou spatiu de depozitare si de prelucrare a fierului vechi. Terenul, de aproximativ 5,5 hectare, a costat 2,25 mil. euro, depozitul de la Chitila beneficiind si de o linie interna de cale ferata.
Grupul german Scholz, care detine jumatate din Rematholding, are o participatie egala si in grupul de rematuri Rematinvest, grup infiintat tot in 2003, care a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste 50 mil. euro, la nivel de grup. Rematinvest cuprinde compania Rematinvest, Remat Alba, Remat Bihor, Remat Salaj si Remat Satu-Mare.
Cei mai importanti jucatori de pe piata locala de fier vechi sunt grupurile Remat Calarasi, Remat Brasov, Romrecycling si Rematinvest, care cuprind in total peste 20 de foste rematuri de stat.