Motoarele hibrid au majorat veniturile Raal Bistrita cu 68%, la peste 18 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 24.09.2007
Producatorul de echipamente si sisteme de racire pentru industria auto Raal Bistrita a inregistrat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 18,5 mil. euro, in crestere cu 68% fata de perioada similara a anului 2006, in timp ce profitul net al companiei s-a majorat de peste sase ori, la 1,12 mil. euro.
"Cresterea numarului de masini care utilizeaza motoare hibrid si noile reglementari privind protectia mediului au dus afacerile companiei la un nivel de aproximativ 18 milioane de euro. Cu toate ca piata in domeniul sistemelor de racire cunoaste o crestere fara precedent, rezultatele ar fi fost cu mult mai bune, in special in ceea ce priveste profitul, in conditiile in care cursul valutar s-ar fi mentinut la valoarea inregistrata in luna ianuarie 2007", a declarat Paul Ilies, directorul general al companiei. Com pania produce sisteme de racire si componente ale acestora, cele mai noi produse lansate pe piata fiind sistemele de racire pentru autoturismele cu motoare hibrid.
"Cele mai noi produse fabricate de companie sunt radiatoarele utilizate de catre autobuzele cu motor hibrid scoase in aceasta vara pe piata de catre concernul Van Hool din Belgia, autobuzele urmand sa fie folosite in transportul calatorilor din Washington, Hamburg, Londra, Amsterdam si in California", spune Paul Ilies.
Ponderea exportului reprezinta aproximativ 98% din totalul cifrei de afaceri a Raal, principalii parteneri de afaceri ai companiei fiind grupurile JCB, Caterpillar, Atlas Copco, Class, Visteon, John Deere, Komatsu, Kion, Voith, AGCO, Ingersoll Rand.
Pentru 2007, conducerea companiei estimeaza o valoare a investitilor de 6 mil. euro pentru reabilitarea si modernizarea halei achizitionate anul trecut la Prundu Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud, investitie ce va fi continuata si in 2008 cand se vor aloca 5,5-6 mil. euro pentru noi echipamente si utilaje, pentru reamenajarea terenului si a constructilor noi, mobilier, birotica si software.
"Investitia in fabrica de la Prundu Bargaului s-a ridicat pana in prezent la aproximativ 4,5 milioane de euro, suntem in faza de finalizare a reabilitarii halei cu suprafata de 19.000 mp si dorim ca in luna noiembrie a acestui an sa demaram activitatea de productie a sistemelor de racire in noua locatie", spune Paul Ilies.
Raal detine in prezent sucursale proprii in Italia, Olanda, USA si Turcia, parteneri de desfacere a produselor companiei bistritene pe piata externa fiind din USA 21%, Italia 15%, Germania 11%, Austria 11%, Anglia 9%, dar si firme din Franta, Suedia, Finlanda, Cehia, Turcia, Portugalia si Grecia. Pentru acest an, conducerea companiei estimeaza o cifra de afaceri de peste 40 mil. euro, in crestere cu aproximativ 65% fata de 2006 si un profit net de aproximativ 3 mil. euro.
"Intentionam ca incepand din acest an sa ne consolidam pozitia pe pietele de desfacere din Germania, Italia, Portugalia, Grecia si Statele Unite ale Americii, astfel ca sa ajungem la un volum al vanzarilor de 70 mil. euro in 2008 si sa atingem pragul de 100 mil. euro in 2010", spune Paul Ilies.
Compania Raal a fost infiintata in anul 1991 ca societate pe actiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistrita.
Din 1995, compania s-a privatizat, actionarii fiind reprezentati de salariatii companiei in proportie de 93%, restul actiunilor fiind detinute de SIF Banat-Crisana. Numarul de angajati ai companiei in momentul de fata este de 1.300 de persoane.