Basescu: factorul politic este important in evolutia sistemului de pensii

Ziarul Financiar 17.09.2007
Factorul politic este foarte important in evolutia sistemului privat de pensii, mai ales in perioada de inceput, a aratat presedintele Traian Basescu la seminarul "17 septembrie - startul pensiilor private obligatorii in Romania", organizat de Ziarul Financiar.

Bursa va fi prima tinta a fondurilor de pensii astfel ca este mai mult decat necesara listarea unor companii de stat, a subliniat presedintele.

In alta ordine de idei, Basescu a aratat ca nivelul actual al contributiei la sistemul de pensii private obligatorii, de 2% din suma retinuta de stat in prezent, este una dintre cele mai reduse si este necesara cresterea acesteia.

"Cresterea anuala de 0,5% va incuraja sistemul, dar nu este suficienta", a subliniat Basescu. Tot usi, presedintele considera ca noul sistem de pensii private, comparativ cu sistemul public, este sanatos si ofera conditii echitabile pentru toti contribuabilii.

Statul paternalist primeste o lovitura grea odata cu lansarea sistemului privat de pensii pentru ca sectorul privat preia o parte din atributiile statului, a mai spus presedintele, aratand ca experientele falimentelor din sistemul financiar de la sfarsitul anilor nouazeci au intarziat lansarea acestuia.