Tehnologii: S-a dat startul in afacerea cu eco-locuinte

Autor: Andrei Cretoiu 30.08.2007
Betonul si caramida raman materialele preferate atunci cand vine vorba de constructia de case, insa tot mai multi clienti isi indreapta atentia catre constructiile din lemn. Specialistii din piata considera ca in urmatorii cinci ani dezvoltarile rezidenti

Locuintele de lemn se intalnesc cel mai des in zonele de munte, fiind folosite de majoritatea proprietarilor ca resedinta de vacanta, insa costurile reduse de constructie si de intretinere fac ca acestea sa inlocuiasca constructiile traditionale din apropierea marilor orase.
"Romanii au inceput sa inteleaga conceptul ECO. El poate fi explicat in doua feluri: ecologic, deoarece elementele constructive sunt in proportie de 90% ecologice, facand din aceste locuinte case care traiesc, care respira, si economic, deoarece pretul unei astfel de case este cu aproximativ 30-40% mai mic decat al unei constructii clasice", a declarat Andrei Sandulescu, director la compania Viand Construct, specializata in constructia de case ecologice.
Chiar daca romanii sunt inca reticenti in ceea ce priveste casele din lemn, vanzarile in acest segment cresc considerabil in fiecare an. "Pe ntru 2007, cererea de locuinte pe structura de lemn urmeaza o tendinta crescatoare, tendinta inceputa in urma cu 3-4 ani, cu o crestere anuala de aproximativ 15-20%", a declarat Sorin Coler, directorul Neoconstruct, un alt jucator de pe aceasta piata. Compania Neoconstruct din Bucuresti construieste case ecologice din lemn cu preturi cuprinse intre 37.000 de euro, pentru o locuinta de 76 de metri patrati si 132.000 de euro, pentru un duplex. In acest an, piata caselor de lemn este estimata la aproximativ 15 milioane de euro, suma ce nu include constructiile in regie proprie, potrivit estimarilor de pe piata.
Chiar daca preturile caselor ecologice au crescut in ultimii ani datorita majorarii costurilor materiilor prime, exista totusi metode de a diminua costurile, cum ar fi utilizarea placarilor exterioare si interioare din PVC, materiale a caror raspandire permite reduceri de volum.
"Daca pretul simtitor mai mic decat pentru o constructie normala nu reuseste sa impresioneze, atunci in mod sigur faptul ca un imobil poate fi finalizat cu pana la 70% mai rapid decat pentru casele cu structura din zidarie va atrage multi clienti", afirma constructorii specializati in locuinte ecologice.
Casele cu structura de lemn se evidentiaza in primul rand prin folosirea optima a materialului lemnos care exceleaza prin rezistenta, stabilitate, ductilitate (poate fi prelucrat in fire sau foi foarte subtiri), are o greutate proprie redusa - care diminueaza astfel impactul seismic si este durabil in timp. Performantele specifice constructiilor din lemn precum si metodele moderne de tratare cu insecto-fungicide asigura acestor cladiri cel putin aceleasi performante constructive si functionale si aceeasi durata de viata ca si a celor similare realizate din zidarie, beton si otel.

Case ecologice in stil austriac
"In urmatorii cinci ani, dezvoltarile rezidentiale ar putea trece de 10% din totalul dezvoltarilor din tara", a declarat Costel Naftica, directorul Eurodomus, promotorul pentru proiectele companiei Imperia Develpoment, care dezvolta proiecte rezidentiale ecologice in valoare de 23 de milioane de euro. "De la lansarea conceptului si pana in prezent am fost contactati de foarte multe persoane interesate de construirea unei case cu structura de lemn si in aceste conditii am procedat la lansarea unor proiecte in Iasi, Bucuresti si Brasov", a declarat Naftica.
Proiectul Popas Placut din Iasi va fi dat in folosinta la jumatarea lunii septembrie si cuprinde 8 case. Tot in apropiere de Iasi, in zona Bucium, compania are in plan construirea a 65 de locuinte pe o suprafata de 4,1 hectare. In apropiere de Bucuresti, vor fi construite anul acesta 10-12 case, urmand ca anul viitor numarul acestora sa creasca cu 15-20 de unitati. "De asemenea am achizitionat teren langa Brasov la Harman unde vom demara in primavara anului viitor construirea a 40 de case", a adaugat Naftica. Pretul unei astfel de case este dat de gradul de echipare dorit de client si se situeaza intre 690 si 1.070 de euro pentru un metru patrat. Compania a investit 3 milioane de euro in prima jumatare a anului in achizitionare de teren si constructii si estimeaza investitii de inca 4 milioane de euro pana la finele anului. Casele dezvoltate de Imperia Development sunt produse de catre concernul ELK infiintat in 1959 in Austria, care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 111 milioane de euro si a construit in 2006 circa 900 de case ecologice. Compania este deja prezenta pe pietele din Austria, Germania, Elvetia, Cehia, Slovenia, Slovacia si Italia, fiind specializata in furnizarea atat a structurii, cat si a materialelor de finisaj si instalatii. "Cererea cea mai mare se inregistreaza la casele care au suprafate utile cuprinse intre 120 si 150 de metri patrati. Pretul acestora este cuprins intre 127.000 si 153.000 de euro", a afirmat Naftica.

Casele de 120 de metri patrati, cele mai cautate
Cererea in crestere pe piata locuintelor de lemn determina tot mai multi dezvoltatori imobiliari sa investeasca in cartiere ecologice in apropierea marilor orase. "Speram sa demaram anul acesta constructia unui minicartier de 30 de case in zona Balotesti. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 1,8-2 milioane de euro", a declarat Cristian Suma, directorul dezvoltatorului Best Products Group, subsidiara locala a companiei americane Best Products 4 U.
Compania utilizeaza un sistem de fatade din PVC, material folosit in proportie de 60% pentru locuintele construite in SUA si Canada.
Casele de lemn sunt bine termoizolate si se apropie foarte mult de conceptul de casa "pasiva" - adica racoroasa vara si calduroasa iarna. Fundatia mai usoara este cu 25-35% mai ieftina decat pentru constructiile traditionale, potrivit reprezentantilor Best Products Group.
Un alt avantaj al caselor ecologice il reprezinta grosimea mai mica a peretilor.
"In cazul caselor de lemn grosimea peretilor este considerabil mai mica (21-23 cm comparativ cu 45-60 cm in cazul constructiilor traditionale). Din aceasta diferenta rezulta un castig de spatiu util de cel putin 10%",
a declarat Suma.
Daca sunt executate corect, casele din lemn sunt mai sanatoase pentru locuitorii lor, deoarece ele "respira".
"Daca locuinta a fost executata corect, nu va aparea fenomenul de igrasie sau de aer inchis ca in cazul constructiilor de zidarie", a adaugat Suma. Pentru cei care pun la mare pret echilibrarea energiilor din casa, trebuie mentionat ca acest tip de constructii este mai "corect din punct de vedere feng-shui decat caramizile si mai ales betonul sau BCA-ul. Principiile feng-shui, desi foatre vechi, sunt intens studiate si aplicate, fiind tot mai mult inglobate in arhitectura moderna in ultimii 20-30 de ani, nu sunt o simpla moda sau un moft", a precizat Suma.
Conform datelor furnizate de catre constructori, cele mai cautate constructii ecologice au o suprafata de aproximativ 120 de metri patrati. Pe locul doi in topul preferintelor se afla constructiile cu o suprafata cuprinsa intre 150 si 180 de metri patrati, urmate de modelele de sub 80 de metri patrati.
"Cand vine vorba de constructii mari (de peste 200 de metri patrati), clientii opteaza in general pentru constructiile clasice din zidarie", explica reprezentantii Best Products Group.



Avantajele unei case ecologice

Casele cu structura de lemn se evidentiaza prin folosirea optima a materialului lemnos care este rezistent, stabil si are proprietati ductile (poate fi prelucrat in fire sau foi foarte subtiri), are o greutate proprie redusa - care diminueaza astfel impactul seismic si este durabil in timp.
Performantele specifice constructiilor din lemn precum si metodele moderne de tratare cu insecto-fungicide asigura acestor cladiri cel putin aceleasi performante constructive si functionale si aceeasi durata de viata ca si a celor similare realizate din zidarie, beton si otel.
Un alt avantaj al caselor ecologice il reprezinta grosimea mai mica a peretilor. In cazul caselor de lemn grosimea peretilor este considerabil mai mica (21-23 cm comparativ cu 45-60 cm in cazul constructiilor traditionale). Din aceasta diferenta rezulta un castig de spatiu util de cel putin 10%.
Casele de lemn sunt bine termoizolate si se apropie foarte mult de conceptul de casa "pasiva" - adica racoroasa vara si calduroasa iarna. Fundatia mai usoara este cu 25-35% mai ieftina decat pentru constructiile traditionale.