Cartile din staul

Autor: Daniel Nicolescu 17.08.2007
In Franta, in satul din Lorena numit Fontenoy-la-Joete, exista in acest moment 21 de "bouquineries" (adica anticariate, magazine de carte) pentru circa 300 de locuitori. Mai exact, o librarie pentru aproximativ 14 locuitori. O paranteza: o situatie similara poate fi intalnita in Spania, in provincia Valladolid, unde localitatea Uruena a primit titlul de "Sat al cartii", pentru ca are 12 librarii pentru cei 250 de locuitori ai sai. Satucul iberic era pe cale sa-si dea obstescul sfarsit atunci cand a triumfat o idee politica locala: cea a chiriilor subventionate. Mai multi librari au dat buzna aici si si-au instalat standurile de carte, atragand saptamanal cateva mii de curiosi si de cumparatori.
Nascut ca urmare a unei defrisari, Fontenoy-la-Joete dateaza din secolul al XII-lea si este un sat in forma de stea (varianta a satului-strada), plasat in estul Frantei, inauntrul patrulaterului Nancy-Metz-Strasbourg-Mulhouse. Loc alitatea a fost aleasa de catre Francois Guillaume, presedinte-fondator al satului cartii, pentru ca era nevoie de un sat in toata puterea cuvantului, situat "la tara", departe de orice suburbie, si in care citadinii, veniti in numar din ce in ce mai mare, sa se simta complet depeizati. Anual, aici se organizeaza concursuri literare, sunt vernisate expozitii de carte, sunt publicate carti care nu mai pot fi gasite pe piata sau raritati bibliofile si sunt deschise ateliere de tiparit ce infatiseaza doritorilor tehnici vechi si noi de imprimare si culegere. Iata cateva dintre numele celor 21 de librarii ale locului: In cautarea cartii pierdute, Motanul incaltat, Equiteca (magazin care nu doar ca este situat intr-un fost grajd, dar, in plus, este specializat pe carti despre echitatie), Libraria Pere Ubu, Micromegas, Staulul, Bacania culturala, Paragrafe...
Conceput asa, cu umor si cu dragoste cristalina pentru carte si pentru literatura, Satul cultural este exact ceea ce spune ca este: "La intersectia dintre cultura populara si cea savanta, satul cartii incurajeaza lectura, facandu-ne sa redescoperim carti vechi si dand o noua sansa cartilor recente. Nu ezitati sa intrati intr-un fanar preschimbat in librarie si sa scormoniti printre standuri. Spre deosebire de un concert sau de o piesa de teatru, aici intrarea este libera si gratuita tot timpul". Ca, in plus, Fontenoy izbuteste sa fie si o afacere superprofitabila pentru oamenii locului, cu-atat mai bine tarii si lor cu-atat mai bine!