Asil, business de 8,3 mil. euro din servetele si hartie

Autor: Cristina Negraru 17.08.2007
Asil Group Galati, producator de articole de hartie si servetele umede, a inregistrat in primul semestru din 2007 o cifra de afaceri de 8,1 mil de euro, in crestere cu aproximativ 47% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi interval de timp, profitul companiei a scazut cu 35,6%, la aproximativ 100.000 euro.
"Cresterea cifrei de afaceri a depasit estimarile noastre cu aproximativ trei procente. Explicatia este data de dezvoltarea gamei de produse proprii, o contributie importanta avand-o noile produse, respectiv servetelele umede si deschiderea de noi locatii ale retelelor de key-account (retail modern - .red)" a spus Ali Yildirir, presedinte Asil Group.
Scaderea profitului companiei a fost determinata in principal de investitiile in capacitati noi de productie, de alocarea de fonduri pentru doua puncte de lucru proprii in Brasov si Iasi si de deschiderea unei filiale in Moldova .
In cel de-al doilea semestru al anului, cifra de afaceri a companiei va atinge 22,2 mil. euro, iar profitul 0,45 mil euro, ambele cresteri fiind datorate lansarii de noi produse.
Pentru anul urmator, conducerea companiei intentioneaza sa investesca aproximativ 1,5 mil. euro in divizia de hartie, in jur de 0,55 mil. euro in cea de cosmetice si servetele umede si 0,85 mil. euro in segmentul de distributie. "Principalele surse de investitii sunt creditele bancare si contractele de leasing. Sursele proprii vor avea o contributie de 15%", precizeaza Ali Yildirir.
Piata de hartie din Romania este estimata la aproximativ 75.000 de tone pe an, iar Asil are o cota de 7%.
In topul vanzarilor firmei se afla hartia igienica, servetelele, rolele prosop, batistele si servetele umede.
Aproximativ 95% din cifra de afaceri a Asil este reprezentata de piata interna, restul de 5% fiind datorat vanzarilor pe pietele din Ucraina, Polonia, Slovacia, Cehia, Germania, Serbia, Ungaria si Moldova.
Businessul Asil este alcatuit in proportie de 60% din produsele din hartie, in timp ce partea de distributie si cosmetice reprezinta 25%, respectiv 15%.
Grupul Asil a intrat pe piata romaneasca a produselor din hartie in 1993, iar acum are aproximativ 342 de angajati.