Fondul Oamenilor de Afaceri a cumparat 250.000 actiuni BRD

Autori: Roxana Daniela Pricop , Marius Moldovan 06.08.2007
SAFI Invest, societatea de administrare a Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), a cumparat un pachet de circa 250.000 de actiuni ale BRD-Groupe Societe Generale in intervalul cuprins intre 18 iulie si 1 iulie, potrivit raportului emis de societate.
Achizitia actiunilor BRD s-a ridicat la 6,7 mil. lei (2,1 mil. euro), reprezentand peste 10% din activele fondului inchis de investitii FOA. La inceputul lunii mai, societatea de administrare a vandut mai mult de jumatate din pachetul de actiuni detinut la Banca Transilvania (TLV), care reprezenta peste 10% din activele fondului, in scopul finantarii viitoarelor investitii ale fondului.
Din cele 21,3 milioane de actiuni detinute la Banca Transilvania, SAFI Invest a vandut 15,4 milioane de actiuni in doua transe, pe 2 si 4 mai. Pot rivit declaratiilor facute la acea data de reprezentantii societatii de administrare, vanzarea pachetului TLV s-a facut in vederea marcarii profitului si obtinerii de lichiditati pentru alte oportunitati de investitii.
Reprezentantii societatii de administrare SAFI-Invest nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta achizitia actiunilor BRD.
Fondul Oamenilor de Afaceri este listat pe piata RASDAQ din anul 2000 sub simbolul XFOA, fiind primul fond inchis de investitii admis si tranzactionat pe o piata reglementata. In luna iulie, variatia unui titlu XFOA a fost de 13%.
Cu plasamente in proportie de 75% din active in actiuni, Fondul Oamenilor de Afaceri a raportat un randament de 8,6% al unitatii de fond in primul semestru al anului.
Pretul titlurilor Fondului Oamenilor de Afaceri pe bursa RASDAQ este in prezent de 5,7 lei, capitalizarea bursiera a fondului fiind de circa 11,6 mil. euro. Valoarea activului net al fondului se ridica la finele primului trimestru la 54 mil. lei (circa 17 mil. euro)

TITL: Socot Targu-Mures, afaceri mai mari, dar profit mai mic in primul semestru

Socot Targu-Mures, companie care activeaza in domeniul constructiilor hodrotehnice, a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 35,4 mil. lei (11,2 mil. euro), in crestere cu 65 % fata de perioada similara a anului trecut. Societatea a obtinut un profit de 1,55 mil. lei (0,5 milioane euro), cu 11% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform raportului trimis de reprezentantii companiei catre bursa RASDAQ. Principalii actionari ai companiei sunt Adrian Andrici, cu 22% din actiuni, Eugen-Laurean Popa si PAS Socot, cu cate 20% din titluri, si Sorin Apostol, cu 9,4% din actiuni. In ultimele doua luni, actiunile Socot Targu-Mures au inregistrat o crestere de 100% pe RASDAQ. Ultima tranzactie cu titlurile societatii s-a perfectat in sedinta de vineri la pretul de 265 lei/titlu, in scadere cu 6,36 % fata de ziua anterioara. La acest pret, capitalizarea companiei ajunge la 37 mil. euro.