Management cultural si spatiu privilegiat

Autor: Horia Garbea 03.08.2007
Orice ar spune scepticii, optimismul si satisfactia se intalnesc cateodata si in planul evenimentelor culturale. Unor lamentatii permanente privitoare la starea literaturii si la numarul de cititori in scadere le pot opune exemplul concret al Targului Estival de Carte "Romania citeste", organizat intre 8 iulie si 26 august la Mangalia de InterpresTodor Company, cu sprijinul Primariei municipiului Mangalia.

De fapt, este vorba de munca si entuziasmul a doi oameni: poetul Gheorghe Todor, organizatorul singurului targ privat de carte din Romania, si primarul municipiului Mangalia, inginerul Zanfir Iorgus.
Anul acesta, targul a ajuns la a XII-a editie si, ca participant, voi recunoaste ca organizarea, logistica, materialul tiparit pentru promovare si audienta au fost de inalta clasa. In zile caniculare, in foaierul Casei de Cultura din Mangalia, un public nesperat de numeros si de receptiv s-a intalnit cu scriitorii, iar "cozile" la autografe au fost lungi. O initiativa privata, sustinuta de autoritatea municipala, este deci in masura sa dea unei activitati culturale resortul unei "afaceri" rentabile.
Pot vorbi despre doua dintre evenimentele petrecute la targ, evenimente la care am fost partas. Prima: lansarea cartii Convorbiri cu Octavian Paler, aparuta la Editura Corint. Interlocutorul lui Paler, criticul Daniel Cristea-Enache, a fost prezent la Mangalia alaturi de editoarea regretatului scriitor, Georgeta Dimisianu, si de fiul acestuia, Alexandru Paler. In acelasi context, fertil cultural si moderat cu farmec de Gigi Todor, am avut bucuria sa lansez reeditarea romanului meu Caderea Bastiliei si sa urmaresc lansarea volumului no exit al colegului Ioan Es. Pop, ambele aparute la aceeasi editura Corint.
In seara urmatoare, foaierul Casei de Cultura a fost arhiplin. Oaspete: Mircea Cartarescu, care a lansat: Orbitor. Aripa dreapta, Editura Humanitas. Autorul a venit insotit de poeta Ioana Nicolae si de fiul lor, simpaticul si energicul Gabriel.
De asta-data, G. Todor a jucat rolul intervievatorului, iar publicul i s-a alaturat in "chestionarea" poetului si prozatorului Cartarescu, prelungind sedinta la cateva ore, care au inclus si obligatoria sesiune de autografe. Raspunsurile lui Mircea Cartarescu la intrebarile lui Gheorghe Todor si ale asistentei ar merita sa fie facute publice sub forma unui amplu interviu despre implicarea benefica a societatii in sustinerea creatiei. O implicare pe care am resimtit-o pe deplin si gratie participarii primarului Zanfir Iorgus la toate evenimentele enumerate aici.
Pot spune ca marea ii renteaza literaturii nu numai ca sursa de inspiratie, ci si ca loc privilegiat in privinta contactului dintre autori si public. Pe catalizatorii esentiali ai acestei reactii i-am numit cu respect mai sus.