Cristian Sima de la WBS a demisionat din CA al BVB

Autor: Catalin Ciocan 03.08.2007
Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Holding, si-a inaintat demisia din consiliul de administratie al Bursei de Valori si a anuntat ca intentioneaza sa convoace AGA pentru a incerca schimbarea conducerii Bursei.
Aceasta e a doua demisie in ultimul an a unui membru din Consiliul Bursei, dupa ce Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, demisionase la finalul anului trecut.
Un alt membru al CA, Petru Prunea - presedintele Broker Cluj -, si-a exprimat la randul lui in acest an intentia de a demisiona, dar a renuntat in final, dupa ce consiliul de administratie al Broker nu a aprobat acest lucru.
Sima fusese ales in board-ul Bursei in luna martie, el inlocuindu-l in functia de administrator pe Razvan Pasol. Ale gerea lui a parut surprinzatoare la acel moment, in conditiile in care Sima fusese un critic puternic al Bursei romanesti. El conduce WBS Holding, una dintre cele mai mici societati de brokeraj de pe piata, care s-a concentrat mai ales pe investitii pe pietele externe.
WBS a intermediat anul trecut pe piata romaneasca tranzactii de 6,4 milioane de lei, in conditiile in care primul jucator de pe piata, ING Securities, a avut anul trecut rulaj de 2,2 miliarde de lei. La acest rulaj, incasarile WBS din tranzactiile pe piata locala se ridica la 20-30.000 de euro pe an. Nu se cunosc afacerile WBS pe pietele externe.
Potrivit lui Sima, motivele care au stat la baza demisiei lui au fost legate in principal de ritmul "lent" cu care sunt implementate deciziile in cadrul Bursei.
"N-am reusit sa fac ceea ce mi-am propus in calitatea de membru al boardului Bursei. Se merge foarte incet. Nu vreau sa ma leg de niciunul din membrii Consiliului, dar am vazut ca orgoliile din randul CA sunt mai importante decat dezvoltarea Bursei de Valori", considera Sima.
Potrivit lui Sima, el controleaza 4% din actiunile BVB si va incerca sa achizitioneze inca un procent, pentru a atinge pachetul maxim de 5% care este purtator de drepturi de vot. Sima a adaugat ca va incepe in perioada imediat urmatoare demersurile pentru convocarea Adunarii Generale a Actionarilor BVB si discutii cu ceilalti actionari pentru a-i convinge de necesitatea inlocuirii actualului board al institutiei.
Pe de alta parte, Septimiu Stoica, presedintele BVB, considera ca ritmul in care se dezvolta Bursa este unul bun.
"Poate ritmul nu este atat de bun cat ne-am dori, dar cu resursele pe care le avem, reusim sa ne dezvoltam satisfacator, lucru evidentiat si de semnalele pe care le primim. Anul curent este cel mai bun an din punctul de vedere al cifrelor, si produselor oferite", a declarat Stoica.
Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti este condus de presedintele Septimiu Stoica si vicepresedintii Dan Paul si Ovidiu Sergiu Pop. Din CA mai fac parte Nicolae Alexandru Rusu, Rares Nilas, Dana Mirela Ionescu, Adrian Manaila, Petru Prunea.